От Фейсбук профила на Божидар БожановВинаги, когато се заговори за

...
От Фейсбук профила на Божидар БожановВинаги, когато се заговори за
Коментари Харесай

Божидар Божанов обясни за „дезинформацията“ и троловете

От Facebook профила на Божидар Божанов

Винаги, когато се заприказва за казуса с дезинформацията, излизат две групи хора да кажат, че " това е цензура! "

Едните са тролове или действителни хора, разпространяващи (най-често руска) агитация от анонимни уеб сайтове, които желаят нещата да си продължат както са.

Другите са същински загрижени за свободата на словото, които обаче са стигнали единствено до заглавието и са реагирали първосигнално.

На първите нямам причина да изяснявам, техните претекстове са ясни.

На вторите съм задължен да отговоря, че споделяме полезностите им и това е отразено в законопроекта. Никой държавен орган няма да може да блокира достъпа до наличие, което не му харесва. Няма дадена такава опция, няма и да има. Критикувал съм такива оферти преди, бих ги подлагал на критика и в този момент.

За обезпокоените от параграф 7 на законопроекта, който разписва реда за блокиране в случаите, в които закон планува това, мога да кажа, че това е напълно правно-техническа редакция - настоящ текст от Закона за хазарта за блокиране на онлайн казина без лиценз го преместваме в Закона за електронните известия, с цел да разелим реда за използване от изискванията, при които се употребява този ред.

С нашия законопроект предвиждаме само краткотрайно блокиране на рекламни мрежи, и то при систематични нарушавания - всички сме виждали подправените и подвеждащи реклами (напр. за отслабване), които постоянно злоупотребяват с имена на известни персони. Страничен резултат от тези съмнителни рекламни мрежи е, че уеб страниците за подправени вести се устоят от поставане на такива реклами. Задължаваме тези мрежи да имат информация за лицата, на които заплащат. Именно през този вектор засягаме дезинформацията, а не посредством " блокиране на неуместните ".

Наясно съм какъв брой е деликатна тематиката и по тази причина съм извънредно вниюателен да не създадем благоприятни условия за злоупотреби. Както и преди съм казвал - пишем такива закони, каквито бихме желали да има, когато сме в съпротива.


 

FaceBookTwitterPinterest

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР