От февруари насам пред очите на всеки читател са минали

...
От февруари насам пред очите на всеки читател са минали
Коментари Харесай

Протестите ще дадат отговор на въпроси за коронавируса

От февруари насам пред очите на всеки четец са минали минимум 5000 публикации, свързани с ковид. Статии всевъзможни: от влиятелни или анонимни източници, от политически водачи до съпротива, от публични медицински щабове до критикуващи ги неофициални, от това какво става в Китай и Съединени американски щати до това какво става в Шумен и Банско. И е време да се признае: съвсем всичко написано е към момента толкоз неразбираемо, че не съм уверен дали изобщо трябваше да бъде написано - не тъй като хората не би трябвало да се осведомят, а тъй като се демонстрираше познаваемост за обстановка, която още не е опозната и непрестанно се трансформира. 
Но не щеш ли най-малко за България има една сериозна и действителна инспекция. Този път не ни би трябвало никаква специфичност като вирулентност, брой проби, стадни имунитети, проценти инфектирани, карантини. Протестите, изключително в София, само че и в цялата страна, са действителен, същински, осведомителен и благонадежден медицински опит. 
Седмици наред се събират хиляди хора на доста близка отдалеченост. Маските там явно са безусловно безмислени, когато крещиш или ти крещят на толкоз близо. Престоят е дълъг, няколко часа, след това има и разпространяване по провинцията или моретата. Протестите са най-лошото за властта и най-хубавото за ковид - в случай че той е това, което се твърди, че е. Ако човек си спомни какво овикване падна, че българите се прибрали по Великден...Разходка по Витошка беше невъзможна, а какво да приказваме за хиляди на жълтите павета един до различен. 
Ако всичко, което страхуващите се от ковид приказват, е правилно, то след месец лечебните заведения би трябвало да са препълнени. Няма друга опция. И не, не някакво хипотетично нарастване, при което по-висок брой проби е отчел повече инфектирани, не даже някакво придвижване леко напред с доста дребна част от % и в границите на статистическата неточност, което да се отдаде " на митингите " - критерият би трябвало да бъде: има ли цялостни лечебни заведения и недостигащи кревати или няма. Хиляди хора на едно място дни наред е абсолютният коронакошмар -  дано си напомним, че през април имаше санкции и апокалиптичен смут от няколко младежи, седнали на една скамейка. И също - да не забравяме, че се говореше и по какъв начин лятото няма никакво значение във връзка с вируса и много-много не го стопира. Затова, вземайки поради всички теоретични положения досега и прилагайки ги към огромния летен всеобщ опит, то нещата най-накрая наподобяват напълно елементарни: при положение, че след месец няма препълнени лечебни заведения, няма да има и причина да се слуша който и да било теоретик на вируса. Беше извършен полеви опит и този опит ще бъде първото същинско реалистичното доказателство за това какво съставлява болестта. Човек умерено може да изгаси тв приемника, да затвори публикации и обществени мрежи и просто да изчака. Няма нищо по-сигурно и тъкмо като резултат.
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР