От февруари 2022 г. насам Русия е извела от завладените

...
От февруари 2022 г. насам Русия е извела от завладените
Коментари Харесай

Над 700 000 украински деца са отведени в Русия от началото на войната

От февруари 2022 година насам Русия е извела от завладените украински територии към 4,8 милиона локални поданици, 700 000 от които – деца. Част от малолетните са излъчени на приемни съветски фамилии, заяви съветският комисар по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова, представена от Радио " Свобода “.
Прочетете още
Други украинчета са в санаториуми в южните елементи на анексирания полуостров Крим, където, както твърди Москва, родителите им ги изпращали непринудено.

На 17 март Международният углавен съд в Хага издаде заповеди за арест на съветския президент Владимир Путин и на Белова по обвинявания в противозаконна депортация в Русия на деца от окупираните украински територии.

В отчет на антидискриминационния център " Мемориал “ се отбелязва, че извеждането на деца от непризнатите Донецка национална република и Луганска национална република е почнало още преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, заяви на 1 август Радио " Свобода “.

Лвова-Белова твърди, че извеждането на хора от Запорожка, Херсонска и Харковска област на Украйна, както и от ДНР и ЛНР се налагало от " ситуацията на фронтовата линия “. Но според Женевската спогодба за отбрана на гражданското население по време на война, на деца от териториите на бойните дейности би трябвало да бъдат обезпечени филантропични коридори до безвредна зона в родината им или до друга неутрална страна, напомня Радио " Свобода “.

Руските управляващи стартират да трансферират украинчета в Ростовска област няколко дни преди началото на нашествието, само че по-късно това придобива всеобщ, кампаниен темперамент. Украинската страна твърди, че в Русия наложително са изведени към 20 000 деца. Експертът на " Мемориал “ Олга Абраменко прецизира, че данните от отчета са получени от открити източници и по свидетелства на доброволци.

Киев неведнъж е призовавал Москва да показа лист на децата, изведени в Русия след 24 февруари 2022 година, само че съветските управляващи явно не желаят да бъде основан обединен механизъм за гарантиране на завръщането им, показва за Радио " Свобода “ юристката от Украинския център за правата на индивида ZMINA Алена Лунева. Тя акцентира, че по интернационалното право насилственото извеждане на деца от окупирани територии се счита за закононарушение. Съобразно тези правила Русия е задължена да даде цялостни описи на трансферираните на нейна територия деца.

Лунева акцентира, че документалните свидетелства за прекачване на украинчета дават отговор на интернационалното определение за геноцид. Становище, което неведнъж е заявявано в отчети на самостоятелни организации и в изказвания на Парламентарната асамблея на Съвет на Европа, само че Русия продължава тази процедура.

последна се старае да води поименен лист на изведените в Русия деца. По публични данни до юли 2023 година са били депортирани и/или наложително изведени 19 592 деца. Списъкът се изготвя по сведения на родители и близки на децата, на локалните управляващи, органите за протекция на детето и други очевидци. Той е оповестен на онлайн платформата „ Деца на войната “.

Лунева показва, че с похитените деца се работи, с цел да бъдат те лишени от национална еднаквост. Тя се базира на изследване на Йейлския университет, където се привеждат обстоятелства по какъв начин съветските управляващи се занимават с „ превъзпитание на украинските деца и им постановат проруски настройки “. Юристката акцентира, че единственото, което се е трансформирало след издаването на заповедите за арест от МНС, е това, че съветската страна в този момент дава по-малко обществена информация и е станала доста по-внимателна в изявленията си.

Единственото, което се промени, са формулировките, регистрира Лунева. Сега вместо думата " осиновяване “ се употребява терминът „ краткотрайно наставничество “. Но това не трансформира същността – украинските деца както и до момента са настройвани против родината им. Лунева е уверена, че децата съзнателно са употребявани в пропагандирането на " непризнаването на украинската еднаквост и желанието за цялостно заличаване на прилежащата страна “, цитира я Радио „ Свобода “.

Украинчетата биват въдворявани в съветската действителност, която е изцяло отровена от пропагандата, уверена е юристката. Промяната във формулировките, употребявани от съветските служители, отбелязва и експертката от " Мемориал “ Абраменко. Тя споделя, че в съветските просветителни институции всичко е пропито от милитаристична идеология: в учебните заведения децата са принудени да вземат участие в така наречен „ Разговори за значимото “, в някакви зверски представления с военна униформа.

Украинчетата са подложени на двойно по-голямо мъчение спрямо съветските възпитаници, тъй като са се оказали в конюнктура, която очевидно цели смяна на националното им схващане. Същевременно съучениците им ги считат за деца от " вражеска “ страна, а след началото на мобилизацията напряко за врагове на Русия. Това споделя доброволец, работил с доведените през февруари 2022 година украинчета в съветската Ростовска област.

През април 2023 година украинският омбудсман Даря Герасимчук взе участие в специфична среща с членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и им сподели снимани на видео свидетелства на деца, изпратени в така наречен оздравителни лагери, в това число на територията на Ростовска област. Децата описват по какъв начин ги принуждавали да пеят химна на Руската федерация и съветски песни, по какъв начин ги наказвали, в случай че си приказват на украински или за Украйна, и за ужасните условия, в които били сложени.

През февруари 2023 година Руската работа на Би Би Си открива, че от съветския фонд с президентски грантове съвсем 3 милиона рубли са били отделени за плана " Помощ за децата сираци от Донбас “ в Ростовска област. Една от дилемите на плана е " образуване на патриотичното образование на децата сираци от домове за деца без родители в сепаратистките републики, както и на членовете на приемните фамилии с потреблението на опциите на донското казачество “. В описанието на плана напряко е казано, че на децата, " възпитани в украинската парадигма “, би трябвало са бъдат вменени традициите на патриотизма и съветския свят “.

Още на 30 май 2022 година Путин подписва декрет за опростяване на процедурата по приемане на съветско поданство от украински сираци и от сираци от ДНР и ЛНР. След това през август същата година Управлението по въпросите на фамилията и детството в градската администрация в Краснодар разгласява на уеб страницата си известие, че над 1000 деца, доведени в Русия от украинския град Мариупол, са били осиновени от съветски фамилии, оповестява Радио " Свобода ".

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР