От февруари 2022-а година досега за антивоенни акции в Русия

...
От февруари 2022-а година досега за антивоенни акции в Русия
Коментари Харесай

80-годишен руснак рисува графити срещу войната в Украйна

От февруари 2022-а година до момента за антивоенни акции в Русия са били задържани над 200 души над 60-годишна възраст . Обвиненията към тях са разнообразни – за присъединяване в митинги и манифестации, за разпространяване на " подправени вести " във връзка с съветската войска или за нейната дискредитация.

Кои са хората, които дръзват да стачкуват - споделя.

30 000 рубли санкция за графити



" Естествено, би трябвало да се багра от преследвания. Но аз не се опасявам – нямам какво чак толкоз да изгубя . На моята възраст е даже срамно да се страхуваш. Старая се с наличните ми средства да стачкувам срещу войната ", споделя пред медията Александър В. (името е променено, въпреки събеседникът да не е молил за това).

Александър е на 80 години. Живее в малко градче в европейската част на Русия и рисува антивоенни графити по стените на къщите . Това лято му била наложена втора санкция за " дискредитация на съветските въоръжени сили ". Художникът е трябвало да заплати 30 000 рубли. Предишната му санкция от 2022-а година е също за графити, които нарисувал на постройката против военния комитет.

Местните управляващи усърдно крият антивоенните графити на Александър – те рядко се задържат и два дни. " Оцеляват тези рисунки, в които употребявам езопов език. В тези случаи, общо-взето, хората схващат всичко, а управляващите няма по какъв начин да предявят искания ", споделя мъжът.

Не въпрос на възраст, а на нрав



Александър почнал да рисува графити откакто се пенсионирал. Освен това се занимава с тематиката за репресираните от неговия регион, пробвайки се да запази паметта за тях. " Баща ми е бил задържан, брат му е бил разстрелян, дядо ми също е бил разстрелян. Когато открих жертва на какви репресии са били роднините ми, започнах интензивно да диря в архивите и да уча историята на политическите репресии ", споделя художникът.

Макар медиите да настояват, че в града наричали Александър " фашист ", той споделя, че отношението на локалните хора към него е положително. " Тези, с които се срещам и беседвам, постоянно се съгласяват с мен. За страдание народът е въздържан. Дори някой да има лично мнение, се старае да не го показва – в този момент е рисково ", отбелязва мъжът.

Макар мнозина по-възрастни руснаци да утвърждават съветската държавна политика, Александър споделя, че тази позиция " зависи не от възрастта, а от манталитета ". И недуомява по какъв начин по този начин неговото потомство може да поддържа дейностите на Русия в Украйна – та нали един от главните лозунги, под които са били възпитавани по руско време гласи " Мир за света ". Според художника основен детайл за триумфа на държавната агитация е станал контролът над медиите.

Наказателно дело за изявления в обществените мрежи

Против войната в Украйна интензивно се афишира и пенсионерът Илдар Б . (името е променено). Той е над 70 и живее на село. В акаунта си в една от обществените мрежи той написа за закононарушенията, осъществявани от съветския режим в Украйна. Първото, което се вижда на неговата страница, е откъс от известния руски стихотворец отстъпник Александър Галич: " Граждани, родината е в заплаха. Нашите танкове са на непозната земя ".

За една от изявленията си през цялото време на нашествието Илдар бил упрекнат в " дискредитация " на съветските войски и бил санкциониран с 30 000 рубли. Година по-късно против него било заведено н аказателно дело за повторна " дискредитация " - за пост, в който призовавал руснаците да излязат на митинги, с цел да спрат войната. Втората санкция към този момент била за 100 000 рубли.

" Знаех какво върша и го правех умишлено. И въпреки в присъдата да се споделяше, че съм признал виновността си, доказвах пред съда противоположното. Това е сталинско-путиновата система – за нея е значимо да пречупи индивида. Затова споделям – не, не се считам за отговорен ", акцентира Илдар.

Той даже допускал, че може да го осъдят и на затвор. Казва, че въпреки да схваща тези, които се боят от пандиза, не вижда различен излаз за себе си: " Не може иначе ", безапелационен е той.

Илдар е привикнал да показва намерено мнението си още от времената на политическата активност по време на перестройката – тогава бил деятел на Демократичната партия на Русия, взел участие в организирането на манифестации. Впоследствие се разочаровал от политиката – споделя, че доста от приятелите му предали както него, по този начин и идеалите на демокрацията.

Илдар се натъква на огромно утвърждение в мненията към изявленията си. Въпреки това схваща, че единствено малцинството руснаци споделя неговата позиция. " Изобщо не се хваля – хората като мен в Русия са малко, за жалост. Но към този момент нямам какво да изгубвам. Трябва да се върви във вярната посока ", счита той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР