От европейските газохранилища към 29 януари са били изтеглени 80,3

...
От европейските газохранилища към 29 януари са били изтеглени 80,3
Коментари Харесай

Газпром: Газохранилищата в Европа са празни на 80%

От европейските газохранилища към 29 януари са били изтеглени 80,3 % или четири пети от нагнетените в тях през лятото количества газ, заяви Газпром, базирайки се на данни на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE).

Обемът на газа в подземните газови складове (ПГХ) е с 27,3 % по-малко от миналогодишното ниво, по калкулации на съветския газов холдинг, представен от ТАСС.

Общото ниво на запълненост на ПГХ в Европа е намаляло до 39 %, а в страни като Германия и Франция индикаторът е надлежно 37 и 36%. Минимални равнища на запълненост в европейските се следят от 11 януари 2022 година.

Подобна е обстановката в украинските ПГХ, където към 29 януари запасите са били на 46,1 на 100 по отношение на миналогодишните и с 3,8 милиарда куб. метра по-малко от началото на нагнетяването през април 2021 година. В момента в хранилищата в Украйна има 11,5 милиарда куб. метра газ.

В същото време постъпването на полутечен природен газ (ВПГ) на терминалите към газопреносната система на Европа през януари е било рекордно за този месец от началото на статистиката през 2011 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР