От Европейската комисия представиха насоки за управление на границите при

...
От Европейската комисия представиха насоки за управление на границите при
Коментари Харесай

ЕК: Няма доказателства, че храната е източник или може да предава COVID-19

От Европейската комисия показаха насоки за ръководство на границите при изключителната обстановка, обвързвана с вируса COVID-19. Целта е да се отбрани здравето на жителите, да се обезпечи вярното отнасяне на хората, които би трябвало да пътуват, и да се подсигурява, че съществени артикули и услуги остават налични , оповестиха от Еврокомисията.

Комисарите Кириaкиду и Йохансон показаха насоките на министрите на опазването на здравето и на вътрешните работи на Европейски Съюз на тяхната първа взаимна видео среща тази заран.

Не би трябвало да се постановат спомагателни документи за артикули, които законно се движат в границите на единния пазар на Европейски Съюз . Според Европейския орган за сигурност на храните няма доказателства, че храната е източник или може да предава COVID-19 .
 Европейските страни лимитират напредването към териториите си поради ковид
Европейските страни лимитират напредването към териториите си поради ковид

И Русия ограничи влизането в страната и полетите си до Европейски Съюз

Хората, разпознати като рискови за разпространяване на COVID-19, би трябвало да имат достъп до подобаващи здравни грижи, или в страната на идване, или в страната на тръгване . Това би трябвало да бъде координирано сред управляващите на двете страни.

Възможно е всички, влизащи на национална територия, да бъдат подлагани на здравни инспекции без публично въвеждане на вътрешен граничен надзор. Разликата сред естествените здравни инспекции и граничния надзор е опцията да се откаже влизането на обособени лица . На хората, които са заболели, не би трябвало да им бъде отказвано да влизат, а да им се дава достъп до здравни грижи , осведомят от Европейска комисия.

Държавите членки могат да вкарат още веднъж надзор на вътрешните граници за запазване на публичния ред, които в извънредно сериозни обстановки може да включват публичното здраве. Такива гранични инспекции би трябвало да бъдат проведени, с цел да се предотврати струпванетоо на огромни групи хора (например опашки), които рискуват да усилят разпространяването на вируса. Държавите членки би трябвало да се координират за провеждането на здравен скрининг единствено от едната страна на границата , предлагат от Европейска комисия.

Всички гранични инспекции би трябвало да се ползват съразмерно и при съответно отчитане здравословното положение на хората . Държавите членки би трябвало постоянно да позволяват личните си жители и поданици, и да улесняват преноса на други жители на Европейски Съюз и поданици, които се завръщат вкъщи. Властите обаче могат също да постановат ограничения като наложителна самоизолация за избран интервал , в случай че постановат същите условия на личните си жители.

Държавите членки следва да улесняват прекосяването на погранични служащи , най-вече на здравни служащи, на хора, ангажирани в хранителната промшленост и други съществени услуги (например грижи за деца, грижи за възрастни хора, сериозен личен състав за комунални услуги ).

Свободното придвижване на артикули е от решаващо значение за поддържане на наличностите . Това е изключително значимо за артикули от първа нужда, като хранителни доставки, в това число добитък, жизненоважно здравно и защитно съоръжение и консумативи. По-общо ограниченията за надзор не би трябвало да предизвикват съществено спиране на веригите за доставки , на главните услуги от общ интерес и на националните стопански системи и стопанската система на Европейски Съюз като цяло. Държавите членки следва да дефинират коридори с преимущество за транспорт на товари (например посредством " зелени коридори " ).

От Европейска комисия подчертават на безвредното придвижване на транспортни служащи, в това число водачи на камиони и влакове, водачи и екипажи, е основен фактор за обезпечаване на съответно придвижване на артикули и главен личен състав.

В света 173 00 са случаите на инфектирани с ковид . Смъртните случаи са 6660. В Румъния има скок с 19 случая и там общо са 158. В Гърция са 331, в Австрия и Белгия има над 1000 случая.

Можете да следите случаите на ковид в България на уеб страницата на Военномедицинска академия, на уеб страницата на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет " Джон Хопкинс ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР