От Европейската комисия /ЕК/ са одобрили българска схема в размер

...
От Европейската комисия /ЕК/ са одобрили българска схема в размер
Коментари Харесай

ЕК одобри българска схема за държавна помощ в подкрепа на земеделските стопани

От Европейската комисия /ЕК/ са одобрили българска скица в размер на почти 86,9 милиона евро /170 милиона лева/ в поддръжка на земеделските стопани в подтекста на войната на Русия против Украйна . Схемата беше утвърдена според Временната рамка за държавна помощ при рецесии и преход, призната от Комисията на 9 март 2023 година и променена на 20 ноември 2023 година, с цел да се поддържат ограничения в браншове , които са от основно значение за ускорение на екологичния преход и понижаване на зависимостта от горива.

Съгласно схемата поддръжката ще съставлява помощ в стеснен размер под формата на директни безплатни средства . Мярката ще бъде отворена за първоначални селскостопански производители в секторите на отглеждането на животни, пчеларството, производството на плодове и зеленчуци, маслодайни рози, вино и тютюн, които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност заради компликациите на селскостопанския пазар, провокирани от войната на Русия против Украйна.

Помощта няма да надвишава 280 000 евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2024 г . Комисията стигна до заключението, че схемата е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б/ от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка за ограничения при рецесии и преход. Въз основа на това Комисията утвърди схемата според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Повече информация по отношение на краткотрайната рамка при рецесии и преход и други дейности, подхванати от Комисията за справяне с икономическото влияние на войната на Русия против Украйна и за поощряване на прехода към стопанска система с нулеви чисти излъчвания може да бъде открита тук. Неповерителната версия на решението ще бъде показана под No SA.112734 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията, отдаден на конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР