От екипа на градоначалника обясниха , че е непосилно да

...
От екипа на градоначалника обясниха , че е непосилно да
Коментари Харесай

Среща с хората от изгорелия бл. 18 в ж. к Струмско! Общината отпуска по 450 лв на 21 семейства за проект и повторно обследване! Те поискаха по 4-5 000 лв...

От екипа на градоначалника обясниха, че е непостижимо да се извърши това искане, защото в бюджета са заделени общо 50 000 лв. за хора в потребност, и в случай че общината отпусне такива пари на хората в блока, то за други нуждаещи се от обществена помощ, пари няма да има..

На срещата изненадващо се явиха представители на Политическа партия ГЕРБ, който предложиха да се отклонят пари от друго перо в общинския бюджет. Предложение, което е неизпълнимо, съгласно администрацията на кмета

Кметът на Благоевград Илко Стоянов се отзова на желанието на 21 притежатели на жилища в изгорелия блок 18 в ж. к Струмско за незабавен диалог и иницира среща на експерти от екипа му с хората от блока, на която да се разиска до каква степен са стигнали ремонтните действия в блока и какви са потребностите на потърпевшите, половин година след пожара, провокиран от възрастен мъж, който възпламени жилището си и издъхна в него.

При пожара починаха още мъж на 40 години и жена на 62 години и бяха нанесени огромни вреди на жилищата и целия блок.
Голяма част от фамилиите към момента не могат да се върнат в жилищата си, защото е належащо да се направи наново проучване и да се изготви план за това по какъв начин да бъде възобновен блокът.

Стойността на плана е 10 000 лв.. На днешната среща, от администрацията оповестиха, че общината ще отпусне по 450 лв. на всяко от фамилиите. Пари,които да бъдат употребявани за разработване на плана. Толкова са опциите на общинския бюджет. Сумата обаче се видя извънредно дребна на живущите, които желаеха общината да им даде по 4-5 000 лв., с цел да се оправят. Средства, които са непостижими за общинския бюджет, като се има поради, че за обществени помощи на хора в потребност в бюджета са заделени общо 50 000 лв.. Ако общината даде по 5 000 лв. на семейство, по този начин както желаят, то този фонд ще бъде привършен и пари за други хора в потребност няма да има.

На срещата изненадващо се появиха и представители на Политическа партия ГЕРБ - съветниците Красимир Роячки и Кирил Илиев, както и водачът на партията в Благоевград Росица Димитрова, които се намесиха в диалога, предлагайки общината да даде пари на хората от блока, като ги вземе от друго перо в общинския бюджет. Действие, което съгласно кмета е невероятно. Общината не може да се разполага със средства, не по предопределение, още повече, че блокът не е общинска благосъстоятелност.
Необяснимо е наличието на политици в срещата на общинския екип и жителите на блока, които също така невероятно предложение, не се ангажират с съответна помощ на потърпевшите към този момент месеци наред. Общината като институция не е направила малко за потърпевшите. Веднага след пожара екипът на кмета вкара предложение до ОБС за смяна на предназначението на някои от обществените жилища, с цел да могат да се настаняват в тях потърпевши фамилии.

Поети бяха разноските към лабораторното проучване на блока. Всички фамилии, които имаха потребност от настаняване, бяха обгрижени и настанени. Около Нова година, кметът подари цялата си заплата, с цел да помогне на хората, оказвана е и всевъзможен тип друга помощ. Администрацията е в непрекъсната връзка с потърпевшите. Блокът не е общинска благосъстоятелност и опциите на община Благоевград не са неограничени, разясниха от екипа на кмета Стоянов след срещата.
Политиците, които се включиха в диалога на администрацията с хората, също биха могли да дарят или да обезпечат донори в помощ на хората, а не да употребяват срещата като място за популизъм или политическа пиар. Не се чу градивно предложение от тяхна страна, макар опита им да защитят настояванията на хората от блока.

Месеци наред върви акция в помощ на потърпевшите. Благоевградчани одобриха драговолно драмата на фамилиите.
Хората от блока съумяха със лични средства и благодарение на донори да възстановят част от уврежданията, които нанесе пожарът. Поправена е електрическата апаратура, асансьорът и е заменена водосточната тръба, както и мръсният и чистият канал. Сега чакат последното проучване на меките връзки, с цел да знаят от кое място да стартират същинските ремонтни действия.

Поради пожара не престават да се появяват проблеми, един от които е санировката, тя е почнала да пада, което още повече оскъпява ремонтът, който по груби сметки ще е към 150 000 лв.. Сумата е огромна, по тази причина молим към предприемачи, политици, хора с благоприятни условия да се включат в акцията в помощ на фамилиите, изгубили домовете си. Показвали сме, че с общи старания могат да се създадат чудеса.

Вяра Иванова

.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР