От ежедневното миене на зъби до кафето в 10 ч.

...
От ежедневното миене на зъби до кафето в 10 ч.
Коментари Харесай

Ето колко време е нужно, за да се откажем от лош навик според науката

От ежедневното миене на зъби до кафето в 10 ч. – всички ние си имаме голям брой привички, които следваме непрекъснато. Някои от тях, като да вземем за пример седмичното посещаване на фитнеса, са хубави. Други (например пушенето на кутия цигари дневно или похапването на пица прекомерно често) не чак толкоз.

Тъй като осъзнаваме, че нашите привички съставляват потребни или нездравословни държания, ние постоянно се стремим да ги оформяме уместно. Пълно е с мобилни приложения, чиято цел е да ви оказват помощ да образувате табиет. Много от тях са построени върху концепцията, че са ви нужни единствено 21 дни. Тя се базира върху извънредно известната книга от 1960 година, наречена „ Психокибернетика “ на Максуел Малц – еластичен хирург, който е забелязал, че на пациентите му са нужни към 21 дни, с цел да свикнат с новите си лица. Според изследване от 2009 година обаче времето, належащо за образуване на табиет, не е ясно несъмнено.

Наскоро откриватели от Университетския лицей в Лондон взеха решение да проучат новите привички на 96 души в интервал от 12 седмици и откриха, че междинното време за образуването на нов табиет е в действителност 66 дни. Нещо повече – самостоятелните резултати варирали от 18 до цели 254 дни. Изводът е явен – в случай че желаете да образувате нов табиет, ще са ви нужни минимум 2 месеца. И не би трябвало да се отчайвате, в случай че за 3 седмици към момента нищо не се е случило. За някои хора това просто не е задоволително време. А в случай че започнете да се придържате към този табиет по-дълго, той ще се трансформира в нещо, което вършите, без даже да се замислите.

Как обаче стоят нещата с отказването от неприятните привички?

Оказва се, че образуването им и отказването им са две неща, които са директно свързани едно с друго.

Отказването от табиет на процедура се равнява на установяването на нов. Старият табиет остава. Но той не е толкоз доминантен, разяснява психологът Тимъти Пичил.

„ Много по-лесно е да стартираме да вършим нещо ново, в сравнение с да спрем нещо, което към този момент се е трансформирало в табиет, без да му открием заместващо държание - добавя невроученът Елиът Беркман. – Ето за какво никотиновите дъвки или инхалатори са доста по-ефективни от никотиновите лепенки. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР