От ефира на bTV от Централната избирателна комисия отново поискаха

...
От ефира на bTV от Централната избирателна комисия отново поискаха
Коментари Харесай

Местният вот: ЦИК призова за две, а не една седмица между двата тура

От ефира на bTV от Централната изборна комисия още веднъж желаеха две, а не една седмица сред двата тура. До 10 дни ще бъде оповестена и социална поръчка за актуализация на софтуера на машините.

Отпускането на повече време сред първи и втори тур е нужно освен поради превозването на машините, само че и поради цялата организация.

Изпълнителната власт би трябвало да обезпечи параваните в изборните секции, уточни представителят на ЦИК

" И когато се гласуваше единствено с хартиени бюлетини, също беше леко с напрежение, само че се оправяме и в този период, тъй че даже и да не се усили този период, ЦИК ще се оправи ", сподели зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Местните избори са най-сложни, показаха специалисти. А поради гласуването с машина или с хартия - се усложняват още.

Водят се диалози по какъв начин да бъде надграден софтуерът

" ЦИК да намерения върху структурата на протоколите и това какви данни да включва, тъй че да бъдат оптимално опростени и комфортни за работа ", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

За да се даде бонус време сред двете изборни недели обаче са нужни незабавни законови промени. Две от партиите в Народното събрание са изрично срещу нов " ремонт " на Изборния кодекс.

Крайно време беше да избие напрежението в тъй наречените сглобка, сподели Иво Инджов

" Ако отворим в този момент ИК ще настане пъкъл, тъй като ще тръгнат да се вършат и други промени, които няма да са за " положително " ", смята председателят на ПГ на " ИТН "  Тошко Йорданов.

" Възраждане " е срещу увеличение на периода. " Настояваме Асен Василев и Мария Габриел да оповестят обсъждало ли се е това на срещата в ЦИК, на която са поканили британския дипломат ", считат от партията на Костадин Костадинов.

Засега не е ясно дали и по кое време Движение за права и свободи и „ ИТН “ ще повдигнат претенденти

Останалите парламентарни сили през днешния ден резервираха безмълвие за апела от ЦИК. А до изборите остават тъкмо 60 дни.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР