От едва 32 евро в Молдова до минимум 700 евро

...
От едва 32 евро в Молдова до минимум 700 евро
Коментари Харесай

Къде колко струва Гражданска отговорност?

От едвам 32 евро в Молдова до най-малко 700 евро в Германия

Поскъпването на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " подвигна много звук в България. Твърде високи ли са обаче наградите, съпоставени с другите пазари от нашия район? Повече светлина по въпроса хвърля пазарно изследване, извършено от xprimm.com. При него е потърсена минималната допустима годишна застраховка при 30-годишен водач с над 10 години опит зад кормилото, без " бонус " или " малус " промяна, гражданин на огромен град и притежател на Dacia Logan 1.6 бензин - наличен автомобил с ниска мощ. За параленост са дадени и ставките в Германия. 

Съпоставката сред обособените пазари е въз основата на Dacia Logan 1.6 - наличен автомобил с ниска мощ, и ръководен от водач с задоволително опит. Снимka Wikipedia CC

Както ще видите, цените варират доста съществено - от трийсетина до над 500 евро годишно. В другите страни полиците обгръщат разнообразни опасности и плануват разнообразни тавани на компенсациите. За отбелязване е също, че най-ниските цени в страни като Молдова или Беларус важат единствено на тяхна територия и също така плануват предели на обезщетенията, които от време на време са до хиляда пъти по-ниски от тези в страните от Европейски Съюз като България. 

БЪЛГАРИЯ: 139 eвро*
Най-достъпната цена за обсъждания автомобил е 139 евро. За по-стара кола с по-мощен мотор може да доближи 247 евро, според от застрахователя. Лимитите на компенсациите са до 1.05 милиона евро за имуществени вреди и до 5.21 милиона евро за обезщетяване на жертви. 

РУМЪНИЯ: 115 евро
Най-ниската цена е 115 eвро. За други видове коли и при " малус " история на лидера може да доближи 425 евро годишно.

ЧЕХИЯ: 222 евро
За гражданин на Прага годишната " Гражданска отговорност " ще коства сред 222 и 396 евро, според от застрахователя. Това е цената при таван от 35 милиона крони (1.35 млн. евро) за телесни увреждания. При по-високи тавани (70 или 100 млн.) и цената е по-висока. 

ХЪРВАТИЯ: 522 евро
По данни на dosi.hr цената се състои от закрепен съставен елемент, идентичен за всички застрахователи, плюс добавки, зависещи от лимитите на обезщетенията и спомагателните покрития. Най-евтината годишна застраховка е 522 евро, най-скъпата надвишава 600 евро, само че включва по-високи обезщетения и пътна помощ при акцидент. 

ПОЛША: 137 евро
Най-ниската допустима цена за гражданин на Варшава е 137 евро. В този вид обаче застраховката не включва никакви спомагателни покрития и е с минималния вероятен таван на компенсациите. Полша е и от страните, в които водачите с право да употребяват автомобила се вписват авансово в полицата. Ако са повече от един, цената пораства. Тя зависи и от опита на водача, от вида на автомобила, от това дали той е модифициран, къде се паркира (в гараж или на улицата) и т. н. По сметки на уеб страницата rankomat.pl най-достъпната цялостна застраховка коства 570 евро годишно. 

СЛОВЕНИЯ: 341 евро
Отново минимална цена без спомагателни покрития и с най-ниския предел на компенсациите. Пазарният водач Triglav предлага Гражданска отговорност за 424 евро годишно, като това включва и налагания от страната 6.5-процентов налог. В Словения декларирате дали автомобилът ще бъде употребен от лица с по-малко от 3 години шофьорски опит - в случай че да, цената пораства видимо. Има надбавки също за водачите с деца под 9-годишна възраст, както и за тези с рискови специалности, като пожарникар да вземем за пример. 

УНГАРИЯ: 144 евро
Най-евтината Гражданска отговорност на унгарския пазар излиза 144 евро. Най-скъпата лавица за съответния автомобил коства 277 евро. 

РУСИЯ: 174 евро
Твърдата цена за гражданин на град Москва. Тя обаче покрива вреди при злополуки, настъпили единствено на съветска територия (Зелена карта, с която застраховката да важи и в Европа, ще би трябвало да си купите допълнително). Освен това лимитите са доста ниски - до 3000 евро за материални вреди и до 4000 евро на жертва за нематериални. Срещу към 50 евро от горната страна лимитите могат да се усилят до общо 67 000 евро. 

УКРАЙНА: 70 евро
Минималната цена за гражданин на Киев - само че и тя важи единствено за Украйна и има скромния предел от 4630 евро за материални вреди. 

МОЛДОВА: 32 евро
Единна ставка, наложена от регулатора на всички застрахователи. Добавянето на Зелена карта, която да направи застраховката годна и в чужбина, качва цената до 428 евро годишно. 

ГЕРМАНИЯ: 695 евро
Най-евтината Гражданска отговорност в Германия коства повече, в сравнение с би коствало цялостно Каско на обсъждания автомобил в България. Но и лимитите са фрапантно по-високи - 12 млн. евро за телесни повреди и до 100 млн. евро за материални вреди. По-скъпите застраховки доближават 1400 евро годишно, само че включват и любопитната " уговорка Полиция в Майорка ", която покрива вреди, породени при прилагане на коли чартърен. 

* За някои от обсъжданите пазари данните са за минали години - 2015, 2016 и 2017. За България са от настояща информация при един от водещите брокери. 

 

automedia.investor.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР