От една страна трябва да се даде минимум от информация,

...
От една страна трябва да се даде минимум от информация,
Коментари Харесай

Доцент от БАН увери, че новите учебници по история гледат на комунизма като престъпен режим

От една страна би трябвало да се даде най-малко от информация, който да е задоволителен за учениците да ги ориентира какво е бил комунизмът, само че би трябвало да схванат и същността на този режим. Детайлите няма да ги запомнят. Да, общо взето във всички учебници беше споменат законът, който разгласи комунистическият режим за незаконен. Това съобщи доцент Даниел Вачков, шеф на Историческия институт към Българска академия на науките, в коментар за учебниците по история за 10-ти клас и наличието им особено във връзка с комунизма.
Доц. Вачков беше безапелационен пред Българска национална телевизия, че към този момент са минали 30 години от рухването на комунизма, т.е. задоволително време, с цел да бъде добре проучен интервалът и да има задоволително данни и информация. И изрече тезата, че към този момент учениците учат за закононарушенията на комунистическия режим.
По думите на доцента, най-важното за един възпитаник е да може да си извади поука. Най-важното за младежите като полезност е да схванат, че не може да се преследват хора по политически аргументи, да бъдат вкарвани в лагери и убивани, акцентира Вачков.
Що се отнася до Прехода, Вачков акцентира, че има още време да мине от позиция на историята, само че се приказва за проблеми като корупцията, демографската рецесия, дейностите на незаконните групировки. Доцентът обаче категорично уточни, че що се отнася до незаконните групировки още няма концентриране върху произхода на тези групировки т.е. изрично умозаключение в учебниците за това кои са родителите им.
" Греховете на комунистическия режим са добре отразени. Греховете на Прехода са загатнати ", заключи доцентът какво съставляват днешните нови учебници по история.
Припомняме, че за пропуските в учебниците сигнализираха журналистът Христо Христов, основател на уеб страницата desebg.com и историкът проф. Евелина Келбечева. Двамата непосредствено споделиха, че в плановете на всички издателства " липсва ясното и по-подробно изложение на ролята и активността на Държавна сигурност като наказателен уред в тоталитарната страна ". Само в учебника на " Рива " са маркирани трите банкрута при ръководството на Тодор Живков, откриха Христов и Келбечева, а на никое място не са посочени задълженията, които ръководството на Българска комунистическа партия завещава, икономисан е броят на жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 година (между 18 000 и 30 000, откакто самата Българска комунистическа партия пресмята жертвите при предходния режим на 5800), както и репресиите против църквата. Пропуски имаше и при информацията за лагера в " Белене ". За сметка на това в някои учебници децата ще четат, че " Живков е полагал грижи за благосъстоянието на популацията ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР