От една крайност, каквато е прекалено високата субсидия и едни

...
От една крайност, каквато е прекалено високата субсидия и едни
Коментари Харесай

НФСБ ще подкрепи предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев

От една прекаленост, каквато е прекомерно високата дотация и едни партии си държат парите във влогове в банки и получават рента от тях, до друга обстановка, в която става проблематична издръжката на една партия, изключително в случай че е дребна и извънпарламентарна. Действително има заплаха партиите да се извърнат освен към олигарси, а към участници в обществено-политическия живот, които да подкрепят финансово нейната активност, което няма по какъв начин да стане безплатно. Това сподели пред БНР депутатът от "Обединени патриоти " НФСБ и зам.-председател на правната комисия в Народното събрание Христиан Митев.

"Трябва да се обърнем към модели, които са известни и в Европа, и в Съединени американски щати - да се разшири опцията за финансиране на политическите партии ", съобщи Митев. Той посочи, че по в този момент настоящия закон партиите могат да се финансират само от физически лица, като те могат да подаряват суми до 10 хиляди лв. годишно.

Христиан Митев съобщи, че НФСБ ще поддържа предлагането за понижаване на дотацията на 1 лев, само че и ще желае да бъдат въведени гаранции за финансирането на партиите. По думите на Митев мястото на премиера Бойко Борисов не е в Народното събрание и там да убеждава парламентарната група на ГЕРБ да поддържа предлагането на Министерски съвет, "което е написано на коляно ".

Митев разяснява, че в парламентарната група на "Обединените патриоти " още не са обсъждали каква ще е общата им позиция по предлагането за понижаване на дотацията на 1 лев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР