От една година в Агенцията по вписванията са били напълно

...
От една година в Агенцията по вписванията са били напълно
Коментари Харесай

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

От една година в Агенцията по вписванията са били изцяло наясно, че е вероятен срив в системата, по този начин значима за действието на страната и стопанската система.

Това излиза наяве от решение с номер 04-11 от ноември месец 2017 година, с което се открива процедура по социална поръчка " Разширяване потенциала на масиви за предпазване на данни, надграждане на сървъри и доставка на лентови библиотеки за архивиране на данни, обслужващи осведомителните системи на регистрите на Агенция по вписванията ".

Мотив за откриването на поръчката е, че добавените през годините разширители са с доближат потенциал и не е допустимо последващо разширение. Последната доставка на дисков масив е била през 2012 година.

Неизпълнението на публичната поръчка би могла да докара до загубване на информация за до две седмици, според по кое време е настъпило събитието.

" Това изправя Агенцията по вписванията пред евентуален срив на поддържаните от нея системи и неспособност да извършва вменените й нормативни отговорности. "

Имайки поради значимостта на Търговския указател това ще докара до цялостен безпорядък в стопанския живот на страната, неустановеност в гражданско правния оборот, неизясненост при определяне правото на благосъстоятелност върху недвижими парцели и неведнъж нарастнали благоприятни условия при злоупотреби при покупко-продажбите с тях, загуба на доверие към държавните институции, което би могло да докара до тежка икономическа рецесия на страната. Всичкото това също е вписано в претекстовете.

Освен това в претекстовете се предизвестява, че и вменените нови отговорности на Агенцията по вписванията от последната година не могат да бъдат изпълнявани при наличните запаси, като са изброени: промените в законодателството в Търговския закон с новата Част пета Производство по стабилизация на търговец (нова - в действие от 01.07.2017 г.), поетите задължения на страната към Европейския съюз за свързване на комерсиалния указател със на централните, комерсиалните и дружествените регистри по член 3, алинея 4 от Закона за комерсиалния указател (BRIS), прекосяването на Централния указател за особените залози (ЦРОЗ), прекосяването на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) към Агенция по вписванията.

" Всичко това изправя пред неспособност новите осведомителни системи и приложения да се внедрят и да действат пълноценно с наличното софтуерно съоръжение (сървъри, дискови масиви, операционни системи) към този миг и се постанова незабавното възлагане на социална поръчка за закупуване на това съоръжение.

Единствената опция е възлагането и осъществяването на публичната поръчка в най-кратки периоди, за замяна на оборудването с изминал витален цикъл и приемане на съоръжение, отговарящо на актуалните механически и софтуерни условия, е записано в претекстовете от ноември 2017 година. Обществената поръчка е закрита през днешния ден.

Освен това на въпрос на news.bg от Сметната палата дадоха отговор, че макар наличния срив в системата към този момент пети ден, одит за това по какъв начин се разходват средствата по най-важната за стопанската система на страната е-система няма да бъде изработен, защото авансово не е включен като проекти активност. Това би могло да стане едвам през идната година - 2019 година, когато Сметната палата ще разполага към този момент с различен проект.

Припомняме, Търговският указател се срина на 10 август, като и до този миг действието му остава блокирано. Версията, с която излязоха управляващите е, че са дефектирали четири дискови устройства. Днес обаче бе първото публично изказване на шефа на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова и на компанията Лирекс - дни откакто стана ясно, че за обстановката са известени службите - ДАНС, ГДБОП и прокуратура. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР