От един от най-горещите в света жилищни пазари Нова Зеландия

...
От един от най-горещите в света жилищни пазари Нова Зеландия
Коментари Харесай

Жилищният срив в Нова Зеландия може да в червена лампа за това, което предстоящот другаде

От един от най-горещите в света жилищни пазари Нова Зеландия в този момент вижда края на тогавашния жилищен взрив. Собствениците на жилища в страната са изправени пред падащи цени на жилищата и възходящи разноски за ипотеки през 2023 година

На него се гледа като на предвестител на това, което следва за други страни. Цените на жилищата в страната скочиха с съвсем 30% през 2021 година Сега агресивното стягане на паричната политика на Централната банка на Нова Зеландия прави промяна, сходна на тази в жилищните пазари на страни като Канада, Англия и Съединени американски щати.

Централната банка пресмята, че към половината от ипотечните заеми с закрепен лихвен % се чака да бъдат преоценени тази година, което значи, че притежателите на жилища, ще се сблъскат с по-високи лихвени проценти от исторически ниски равнища от 3%, до най-малко 6,5%.

Бившият министър-председател Джон Кий, който в този момент е ръководител на ANZ Bank New Zealand, разказва обстановката по този начин: Човек, който е заел 1 милион новозеландски $ (638 000 долара) при започване на 2022 година, би платил към 35 000 новозеландски $ за своята ипотека. Същият този заем в този момент ще коства към 65 000 новозеландски $ годишно.`

Цените на парцелите в Нова Зеландия са паднали с 13% от пика си през ноември 2021 година По прогноза на ANZ Bank New Zealand те ще доближат дъното към третото тримесечие на тази година, когато ще паднат с към 22%. Междувременно се чака се възходящите лихвени проценти и забавянето на жилищния бранш да доведат стопанската система до криза тази година, откакто потребителите свиват разноските си.

Дори при сбъдване на прогнозата за спад от 22%, цените на жилищата към момента ще бъдат с към 14% над равнището си отпреди пандемията.

Главният икономист на ANZ Шарън Золнер разяснява, че е евентуално по-високите лихвени проценти или загубата на приходи да значи, че някои хора би трябвало да продават, без значение дали харесват предлаганата цена или не.

По думите му банката стартира да вижда първите признаци на стрес измежду своите клиенти и ще направи всичко допустимо, с цел да предотврати това, в това число поправяне на изискванията на ипотеките, погашение единствено на лихви и даже прекъсване на заплащанията за избран интервал от време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР