От един месец Париж е сцена на бурни протести, които

...
От един месец Париж е сцена на бурни протести, които
Коментари Харесай

Бунтът в Париж: Поставят ли на карта жълтите жилетки евролидерството на Макрон

От един месец Париж е сцена на бурни митинги, които финансовият министър Брюно льо Мер окачестви като " злополука за стопанската система ". Равносметката от четвъртия уикенд на митинги съгласно прокурора Реми Ейц, е следната: единствено в столицата арестуваните са 1000 души, като 100 от тях са малолетни. Стигнаха ли прекомерно надалеч " жълтите жилетки "? Темата в Сутрешния блок на БНТ1 разясниха Любов Панайотова – шеф на Фондация " Европейски институт " и Милен Керемедчиев – някогашен зам.-министър на външните работи.

" Жълтите жилетки " са невиждано обществено придвижване - то няма профил, няма водачи, няма медиатори, които да договарят с властимащите и е неповторимо по своята същина за 21 век, изясни Панайотова.
Любов Панайотова, шеф на Фондация " Европейски институт ": То се появи непринудено - с митинги против използването на една екологична такса, само че ескалира с доста нерационални претенции. Обикновено това са хора без работа, на минимална заплата, едвам свързващи месеца.Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи: Протести против високите цени на горивата има още от 2017 година - в Мексико, в Индия, в този момент се разрастват към Белгия. Във Франция протестиращите са нападателни и с това притеглят вниманието. Идеята за повдигане на налозите на горивата не е измислена от Макрон, тя е призната още през 2015 година с Парижкото съглашение.
Довечера в 21 ч локално време президентът Макрон би трябвало да направи публично изказване, което ще бъде основно за развиването на митингите в страната и неговото бъдеще като водач.

Ако загубим още един водач, както се случи с Ангела Меркел, ще бъде доста пагубно за европейските избори, които наближават, счита Панайотова.

Макрон няма потребно деяние сега, тъй като няма с кого да договаря. Той обаче губи борбата освен в личната си страна, само че и тази за овакантения престол на Ангела Меркел в Европейски Съюз, добави още Керемедчиев.

Вижте целия диалог във видеото!
 Макрон с послание към французите, в опит да успокои напрежението Макрон с послание към французите, в опит да успокои напрежението
Френският президент Еманюел Макрон ще направи през днешния ден послание към сънародниците си, в опит за излизане от рецесията, подбудена от придвижването на "жълтите ж...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР