От две седмици насам Димитър Бербатов шета с хората си

...
От две седмици насам Димитър Бербатов шета с хората си
Коментари Харесай

Димитър Бербатов трупа все повече електорат

От две седмици насам Димитър Бербатов шета с хората си из цялата страна и набира гласове за изборите в БФС на 15 март. Той е заречен в секретни диалози с шефовете на футболни клубове да усили фрапантно парите, влизащи във футбола ни от телевизионни права на шампионата. Досега ставаше въпрос за 5 млн. лева на сезон, само че Бербо твърдял, че може да ги вдигне шесткратно – до 30 млн. годишно

 

Откъде в действителност ще дойдат парите? Досега най-големи спонсори на футбола ни бяха хазартните оператори, които провеждат залагания на мачове от България и чужбина. Само че букмейкърите пропищяха, че ще би трябвало съществено да свият заплащанията. Причината са измененията в закона за хазарта, които усилиха данъчната ставка.

Идеята на Бербатов и екипа му била именно част от това нарастване на налозите да постъпва във футбола ни, единствено че през Българската национална телевизия. За задачата държавният канал трябвало да купи тв правата за лъчение на шампионата и да предава мачовете по спортния си канал Българска национална телевизия 3. Митко към този момент разполагал с пазарно изследване, което сочело, че цената на футболния шампионат на България за една година била 30 милиона лв.. А не 5 милиона, колкото влизат сега от „ Нова броудкастинг груп “ – тя излъчва мачовете по платения канал „ Диема Спорт “. Затова Бербатов предложил страната да усили бюджета на националната телевизия с 30 милиона годишно от увеличените налози в букмейкърите. А Българска национална телевизия на собствен ред да откупи с тези пари тв-правата за футболното състезание. Отдавна се знае, че колкото и да слаб футболът ни, Първа лига се гледа доста повече, в сравнение с да вземем за пример британската Висша лига.

Източник от екипа на Бербатов заяви, че по този въпрос Митко към този момент е провел среща с финансовия министър Асен Василев. Последният приел разновидността, само че с изискването да види читави хора начело на футболното ръководство. А не да изсипе 30 милиона на кликата на Боби Михайлов. Освен това страната трябвало да създаде схемата за систематизиране на парите. Част от тях наложително трябвало да постъпват в детско-юношеските школи и в аматьорския футбол. В момента дилетантите от трета, четвърта и пета лига имат за спонсори най-много две от огромните букмейкърски организации за залагания. Във „ В “ група да вземем за пример всеки клуб с подобен контракт получава сред 50 и 60 хиляди лв. годишно. По сметките на Митко, при новата скица с тв правата тези суми можело да скочат двойно. Отделно друга част от парите трябвало да влиза в школите и да се харчи целево.

Футболните клубове, изключително тези от Първа лига, от дълго време вият на умряло, че парите от тв права са прекомерно малко. След подялбата на петте милиона лв. се получава като в поговорката „ на 100 вълка – кози крайник “. Контрактът обаче е за още две години и изтича чак през 2026 година Споразумението беше подписвано във времето, когато босът на „ Лудогорец “ Кирил Домусчиев държеше по едно и също време „ Нова Броудкастинг груп “ и компанията „ Про медиа “, която оперира с тв правата. След промяната на собствеността върху частната телевизия го продължиха при същите условия.

Дали е допустимо този контракт да бъде преустановен авансово и против каква наказателна клауза, това към този момент ще бъде въпрос на договаряния. Бербатов обаче натрупа сериозен електорат с обещанията за повече пари и гласовете му растели с всеки минал ден, настояват наблюдаващи от футболните среди.

Автор: Уикенд


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР