От две години учениците от начално училище Яне Сандански в

...
От две години учениците от начално училище Яне Сандански в
Коментари Харесай

Ученици в Разлог отглеждат пчели в клас

От две години учениците от начално учебно заведение " Яне Сандански " в Разлог се грижат за пчелно семейство. Насекомите живеят в специфичен кошер в компютърния кабинет, където децата имат опция да следят живота им и тяхното развиване от близко.

Уникалният кошер, наименуван " Апископ ", е единствен подобен подложен в българско учебно заведение. Прозрачните му стени разрешават на всички деца от учебното заведение да видят по какъв начин пчелите построяват домовете си, по какъв начин се излюпват дребните и по какъв начин другите пчели се грижат за тях.
Георги Тренчев, шеф на НУ " Яне Сандански ": Много постоянно гледахме пчелата майка по какъв начин влиза в килийките, снася яйца и продължава да търси другите килийки. Учениците могат да разпознаят новата пчела, младата пчела от остарялата пчела.
През предишното лято за първи път в учебното заведение станали очевидци и на роене на пчелите.
Георги Тренчев, шеф на НУ " Яне Сандански ": Старата пчела майка напусна. Видяхме едно такова огромно раздвижване в кошера, един огромен рой излезе на открито, само че пък имахме щастието че спря, той стопира на няколко метра от учебно заведение и викнахме един пчелар, който съумя да го прибере.
Едно от най-интересните занимания за децата е да наблюдават по какъв начин се прави мед в кошера.
Вяра, възпитаник: Те вършат пити мед, само че преди този момент вървят на открито да събират прашец от цветята.
В учебното заведение имат опция да събират част от меда, който създават пчелите, само че са решили да го оставят в кошера,за да има фамилията повече храна за зимата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР