“От два месеца заявявам как България трябва да има работещо

...
“От два месеца заявявам как България трябва да има работещо
Коментари Харесай

Донев: Надявам се проектокабинетът „Габровски“ да бъде приет

“От два месеца декларирам по какъв начин България би трябвало да има работещо държавно управление. Министрите, които предлага проф. Габровски са потвърдили се експерти в своята област, за която са и номинирани, по тази причина се надявам и проектокабинетът да бъде признат час по-скоро ”. Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Надявам се кабинетът да може да ни преведе през рецесиите, които ни съпътстват освен в стопански и вътрешен, само че и във външен проект, с цел да може да имаме предвидимост в политиките, които ще се извършват от едно постоянно държавно управление ”, съобщи още той. Относно препоръчаното нарастване на цената на газа от Булгаргаз, Донев посочи, че това визира комерсиалните механизми. “Това, което служебният кабинет направи е да обезпечи транспарантни, открити, предвидими процедури и виждате, че цента на природния газ от над 470 лева за мегаватчас през август, падна под историческите 140 лева за мегаватчас. Това, което се предлага е съобразено с комерсиалната обстановка. Това 40% нарастване се побира в рамката, която сложи бизнесът за търпимост ”, акцентира още Донев. Служебният министър председател посочи, че като количества газ е обезпечено това, което е нужно за страната ни, даже и има остатъци, които се търгуват на газовия хъб Балкан. “Президентът Радев се срещна с турския президент Ердоган, на която намира се говореше за спомагателни доставки за газ, тъй че това също ще способства за по-голяма сигурност на доставките и по-голяма самостоятелност на българските консуматори ”, разяснява Донев.

“Бюджетната комисия изключи като част от дневния си ред гласуването на бюджета с няколко дни, което не е съдбовно. Ако на следващия ден се гласоподава постоянно държавно управление то има цялостните права да предложи бюджет ”, разясни Гълъб Донев.

Относно митингите на чиновниците в Агенция “Пътна инфраструктура ” по отношение на техните заплати, Донев посочи, че знае за несъответствията във водената политика по приходите от редица държавни управления досега. “Състоянието в администрацията не е по никакъв начин розово, тези несъответствия са задълбочавани с години. Няма по какъв начин едно служебно държавно управление да реши в целокупност подобен проблем, който стои освен пред АПИ, само че и пред други министерства. Ние въпреки всичко работим тези претенции на чиновниците да бъдат приведени в деяние, тъй че да отговорим на настояванията на протестиращите ”.

На протестиращите чиновници в Министерство на външните работи още от парламентарната естрада в петък заявих, че по техния проблем се работи. Това, което направихме с сътрудниците и в Министерство на външните работи и в МФ е един повсеместен разбор по приходите, на образуването на възнагражденията, както и продължава работата по нормативната уредба. Те също ще намерят решение и се надявам на следващия ден огромна част от настояванията им да бъдат задоволени. Пак споделям - това, не е работа на едно служебно държавно управление, което има няколко месеца мандат. Много години преди държавните управления са неглижирали приходите както в централната, по този начин и в локалната власт ”, добави още Донев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР