От два дни в Кюстендил са разлепени скандални плакати, изобразяващи

...
От два дни в Кюстендил са разлепени скандални плакати, изобразяващи
Коментари Харесай

Скандал в Кюстендил: Читалище разлепи плакати с нацистки генерал и го обяви за герой

От два дни в Кюстендил са разлепени скандални плакати, изобразяващи немския военачалник от Втората международна война Фердинанд Шьорнер. Той е облечен във военна униформа с нацистки знаци под надпис „ Героите от Втората международна война 1941-1945 “, написа flashnews.bg.

С него локалното читалище „ Зора “ приканва жителите на среща довечера. По този мотив районна прокуратура в Кюстендил е почнала следствие по досъдебно произвеждане за проповядване и подбудителство към дискриминация и ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност.

Сигнал за скандалните плакати е подаден в полицията от жител.

 военачалник

В рамките на следствието са осъществени 4 огледи тук-там, където е имало плакати, които са били конфискувани като материални доказателства. Предстоят още огледи.
Със заповед на кмета на Кюстендил провеждането на оповестеното мероприятие на читалище „ Зора “ е забранено
Районна прокуратура – Кюстендил е поискала и получила позволение от Районен съд – Кюстендил за претършуване на жилището на ръководителя на читалището, където се намира и адреса за преписка на читалище „ Зора “. Към момента се правят дейности по претършуване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за осъществяване сходни действия в минал интервал.

В къси периоди районна прокуратура – Кюстендил ще извърши разбор на доказателствата дали действието реализира признаците на закононарушение срещу Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или принудително изменяне на открития от Конституцията публичен и държавен строй – закононарушение по член 108 ал.1 от Наказателен кодекс и възможното изпращане на досъдебното произвеждане подготвеност на Специализираната прокуратура.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР