От два дни на сайта на ЦИК е наличен симулатор,

...
От два дни на сайта на ЦИК е наличен симулатор,
Коментари Харесай

ЦИК предупреди: Верният симулатор за гласуване е на нашия сайт

От два дни на уеб страницата на ЦИК е разполагаем симулато р, който тъкмо демонстрира страниците и метода, по който ще се гласоподава. От ЦИК предизвестиха - в интернет имало и други изборни симулатори, само че някои от тях не показвали акуратно бюлетината.

753 най-вероятно ще е броят на секциите , където могат да гласоподават българите зад граница. Техният брой следва да бъде доказан дефинитивно обаче до дни, защото някои страни към момента не са дали публични позволения за разкриването на секции. Точната им локация и брой са видни на уеб страницата на Централната изборна комисия. Това сподели на брифинг представителят и съпредседател на ЦИК Цветозар Томов.

Така да вземем за пример в Германия , където са в действие строги антиковид ограничения, могат да бъдат разкрити най-много 40 секции, като точно толкоз са декларирани от ЦИК, като се чака " зелена светлина ". Общо 4115 ще са членовете на секционните комисии отвън страната, като все още текат съвещания на показаните в някогашния парламент партии за запълване на тези бройки. Тъй като действително обаче цялостният брой на членове на комисиите в никакъв случай не е бил запълван на всички места, във въпросните съвещания взе участие и извънпарламентарна коалиция - " Продължаваме промяната ".

В страната също към момента не е дефинитивно избран броят на изборните секции, само че по всяка възможност те ще са към 12 000. В 1400 от тях ще се провежда наново броене на разписките.

Два значими периода изтичат до 2 дни - 30 октомври, акцентира Росица Матева от ЦИК . Дотогава хората с увреждания могат да подадат молба за гласоподаване с мобилна секция. Тогава изтича периода и за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес. Освен това молба за гласоподаване на друго място могат да подадат членовете на ЦИК, РИК и претендентите за депутати и президент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР