От думите на редица наши колеги, някой може да получи

...
От думите на редица наши колеги, някой може да получи
Коментари Харесай

Русия пред ООН: Признаването на ЛНР и ДНР не е внезапно

От думите на редица наши сътрудници, някой може да получи усещането, че признаването на ЛНР и ДНР е ненадейно, без причина. Разбира се това не е правилно. Трябва да напомним, че ЛНР и ДНР оповестиха самостоятелност от Украйна още през 2014 година, само че ние ги признахме едвам в този момент, макар високите равнища на поддръжка вътре в републиките и измежду съветското общество да го сторим още през цялото време. Това съобщи посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя по време на изключителното съвещание на Съвета за сигурност, откакто Русия призна Донецката и Луганската национална република.

Публикуваме цялото изявление на съветския дипломат в Организация на обединените нации:

Скъпи сътрудници, преди малко чухме редица прочувствени обръщения, безапелационни оценки и заключения, свързани с подписването на президента Путин на указите за признание на ЛНР и ДНР. Няма да отговоря на директните вербални нападки към нас, в този момент е значимо да се концентрираме върху това да избегнем война и по какъв начин да накараме Украйна да спре да обстрелва и предизвика ЛНР и ДНР. От думите на редица наши сътрудници, някой може да получи усещането, че признаването на ЛНР и ДНР е ненадейно, без причина. Разбира се това не е правилно. Трябва да напомним, че ЛНР и ДНР оповестиха самостоятелност от Украйна още през 2014 година, само че ние ги признахме едвам в този момент, макар високите равнища на поддръжка вътре в републиките и измежду съветското общество да го сторим още през цялото време.

По това време имаше вяра, че украинският майдански режим би преосмислил и би спрял да приказва на своите жители в изтока посредством езикът на артилерия, престрелки и закани. Отново и още веднъж искахме от Киев да се вслуша в желанията на хората, които живеят в Донбас и на рускоговорящите поданици на страната, да почете тяхното напълно законно предпочитание да употребяват майчиния си език и да учат децата си на този език и също по този начин да уважат паметта на тези, които освободиха земята от фашистите, вместо на тези, които се бориха на страната на фашистите и имаха присъединяване в убийството на стотици хиляди души по време на втората международна война.

След като украински военни завършения се изправиха пред решителността на хората в Донецк и Луганск да защитят земите си, съглашението от Минск бе подписано и пакетът от ограничения бе признат с задачата бъде въведено. Имаше още веднъж вяра за мир, че майданските управляващи биха били рационални, откакто са изчерпали желанията да потопят Донецк и Луганск в кръв. Имаше изключително доста вяра обвързвана с избора през 2019 на нов президент на Украйна, който даде обещание най-сетне да откри мир в Донбас. Въпреки това, тези, които имаха очаквания украинските управляващи да заемат мирна позиция, за жал, бяха в неточност. Киев освен се върна доста бързо към своята войнствена реторика и продължи да обстрелва жителите и направи всичко допустимо да саботира и вероятно да унищожи съглашението от Минск.

Най-важното тук е цялостният отвод на Киев да приказва с представителите на Донецк и Луганск, макар, че това условие е главен, централен детайл на пакетът от ограничения за въвеждането му. Недвусмислено удостоверение на нежеланието да се случи този разговор е нещо, което чуваме от украинските представители през последните дни, в това число от непрекъснатият представител на Украйна по време на събранието на съветът по сигурност да се разиска въвеждането на съглашението от Минск. След това стана ясно, че Украйна няма никакво предпочитание да съблюдава това съглашение. Искам да припомня на всичките мои сътрудници на този съвет, че във всички други спорове, били те Либия, Сирия или Йемен, ние всички пожелаваме разговор сред всички страни в спора, а единствено в Украйна има изключение от това предписание. От изявленията през днешния ден виждаме, че някои наши сътрудници желаят да погребат съглашението от Минск. Искам да припомня, че когато беше подписано това съглашение, ЛНР и ДНР към този момент бяха оповестили самостоятелност. Фактът, че Русия през днешния ден призна това не трансформира по никакъв метод съглашението, тъй-като Русия не е част от това съглашение. Ние неведнъж сме го заявявали и надлежно нищо не се е трансформирало.

Друг въпрос е, че съглашението от Минск, част от което трябваше да бъде въведено през 2015, от дълго време е саботирано от Украйна и през днешния ден виждаме, че доста от сътрудниците ни желаят да се подпишат под концепцията, че съглашението е мъртво, само че това не е по този начин и Киев към момента би трябвало да го вкара. Ние оставаме отворени за дипломатическо решение, само че няма да позволим нова кървава баня в Донбас. За жал, ние би трябвало да отбележим извънредно отрицателната роля на нашите западни сътрудници, водени от Съединени американски щати. Вместо да накарат Украйна да извърши отговорностите си, те подстрекават Украйна, повтаряйки безсмислената мантра, че отговорностите на съглашението не се съблюдават от Русия, която ние още веднъж повтаряме, даже не е част от това съглашение. Също по този начин, до момента в който през последните седмици основават безсмислена суматоха за хипотетична идна съветска инвазия в Украйна, нашите западни сътрудници нахално тъпчат оръжия в страната, пращат инструктори, на практика побутват украинците, които са концентрирали контингент от 120,000 бойци на границата към военна провокация против Донбас.

Общите старания на запада и Украйна са надули балон, който трябваше да се спука. През последната седмица имаше нарастване на интензитета на бомбардировките на жилищни зони в ЛНР и ДНР. 1600 снаряда са изстреляни, жители са починали, в териториите на републиките са проникнали подривни групировки, които са саботирали или пробвали да саботират сериозна инфраструктура. Както към този момент споделих, има цивилни жертви. ЛНР и ДНР са оповестили цялостна готовност. Бежанците бягат в Русия, не в Украйна. През последните дни броя на евакуирани дами, деца и възрастни хора е стигнала 68,000 души. Русия ги приютява и им дава условия да бъдат настанени и подкрепени. Има бомбардировки също по този начин против съветски градове на границата. Така стана ясно, че Донбас е пред ново украинско военно премеждие, както беше през 2014 и през 2015. Ние не можем да позволим това. Поради това съветският президент одобри мнението на парламентаристи и членове на съветския съвет за сигурност и вие знаете останалото.

Детайлно пояснение на нашия държавен глава за аргументите за това решение бе предавано по водещите медии из целия свят. Днес е истина, че имаме деформиране на това, за което президентът говореше, за история и самото начало на тази обстановка, за това, че сякаш желае да възвърне съветската империя. Уважаеми сътрудници, желая да прикани нашите западни сътрудници да премислят, да оставят страстите настрани и да не утежняват обстановката. Никой с изключение на вас не може да удържи войнствените проекти на Киев и да ги накара да спрат бомбардировките и провокациите против ЛНР и ДНР, които, при тези нови условия могат да имат извънредно рискови последици. Спрямо съглашението, което бе подписана през днешния ден и въз основата на техните претенции миротворни интервенции, ще бъдат осъществени от военните сили на съветската федерация.

Уважаеми сътрудници, в умозаключение бих желал да отбележа, че в днешните си изявления, множеството от вас не откриха място да упоменат за множеството от 4 милиона поданици на Донбас. Сякаш изключвате тяхната орис от своите изявления от 2014 като ги наричате “про-руски сепаратисти”. В същото време по време на противозаконния прелом от 2014 те желаеха да обсъдят с новите управляващи по какъв начин ще се спазят техните права, желаеха единствено това. През последните няколко дни с острото усилване на военни дейности от украинската войска на контактната линия животите на хиляди дами, деца и възрастни са попаднали под действителна опасност. Основната цел на нашето решение бе да защитим тези хора и това е по-важно от вашите закани.



Съединени американски щати и техните съдружници остро подлагаха на критика Русия на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, като осъдиха признаването на независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска национална републики в Украйна от президента Владимир Путин. Те осъдиха и решението му да изпрати войски в тях като жестоко нарушаване на интернационалното право и „ предлог за война “.

Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд нападна изказванията на Путин, че съветските войски ще поддържат мира в региона на Донецк и Луганск.

„ Той ги назовава умиротворители. Това е неуместно. Ние знаем какво са те в действителност “, сподели тя пред съвета. Томас-Грийнфийлд сподели още, че речта на Путин за признаването на републиките е съдържала „ серия от възмутителни подправени изказвания “, които целят „ основаване на предлог за война “.

Посланикът на Украйна Сергий Кислиця настоя, че границите на страната му остават непроменени макар дейностите на Русия.

Съединените щати, Англия и Франция желаеха съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, откакто Русия призна Донецката и Луганската национална република. Албания, Ирландия, Норвегия и Мексико също поддържаха концепцията, само че от Русия, която сега е ръководител на Съвета за сигурност, зависеше да го включи в програмата. Украинският външен министър Дмитро Кулеба разгласи, че страната му също е поискала незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради „ противозаконните дейности на Русия “.

Постоянният представител на Киев Сергий Кислиця настоя Съветът за сигурност да не отстъпва пред заканите на Русия. „ Организация на обединените нации са заболели. Поразени са от вирус, популяризиран от Кремъл. Ще се остави ли на този вирус “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР