От древни времена хората се опитват да разчетат“ значението и

...
От древни времена хората се опитват да разчетат“ значението и
Коментари Харесай

Суеверията днес

От антични времена хората се пробват да „ разчетат “ смисъла и посланията на предмети, дейности или естествени феномени и тяхното въздействие върху живота им.Обясняват си действия и случки с съществуването или отсъствието на предмети край тях. Дори и през днешния ден в 21-ви век ние продължаваме да съобразяваме нашите дейности и действия, водени от поверие. Ето най-разпространените суеверия и поличби през днешния ден.

Почти всички от нас трансформират посоката на придвижването си, в случай че пътят им е препречен от черна котка, която носи неприятен шанс. Според едно по-малко известно вярване, обаче, в случай че черната котка върви право към вас, ще имате сполучлив ден. Това поверие е публикувано най-много в славянските страни. Черната котка е била обект на интерес от дълбока античност. В Древен Египет тя се е смятала за свещена и е била мумифицирана след гибелта си. Римляните „ наследяват “ това поверие и точно те внасят котките в Европа. През Средновековието Църквата приема котката, изключително черната котка, като притежател на черна магия и на черните котки последователно им излиза неприятно име. В някои страни котката е на особена респект. Тя е настойник и страж на фамилията, по тази причина се има вяра, че първият жител в нова къща, би трябвало да е котка, след нея влизат притежателите. В Шотландия имат вяра, че в случай че намериш черна котка пред вратата на дома, ще те застигне огромен шанс. Шотландските риболовен дами отглеждали черни котки, тъй като вярвали, че те ще пазят съпрузите им, до момента в който са в морето.

Друго известно поверие в целия свят е, че Петък, 13-ти е съдбовен ден,. Още от 19-ти век се има вяра, че този ден е съдбовен, защото петък е денят, в който Исус Христос е разпънат на кръст, а 13-тият възпитаник на Исус Юда го е предал. Днес в света даже съществуват здания, които нямат 13-ти етаж от поверие. След 12-тия етаж, идва напряко 14-ти. Други източници прецизират разнообразни аргументи за фаталността на петък 13.

Другите известни числа, които провокират терзание са „ 666 “ - цифрата на дявола. Произходът на тълкуването на цифрата 666 идва от Библията, където Йоан Богослов споделя „ Тук е мъдростта. Който има разум, дано пресметне цифрата на звяра, тъй като е число на човек и цифрата му е шестстотин шейсет и шест “. Според едно научно проучване, обаче, е допустимо неправилното разчитане на цифрите. Папирусът, на който е написан този откъс от Библията, е развален и не е ясно дали цифрата е 666 или 616. Друго пояснение за произхода на цифрата лежи в ненавистта на юдеите към Нерон. По негово време в източната Римска империя са се секли монети с надпис, който от староеврейски значи „ император Нерон “. Ако от този надпис се съберат номерата на буквите от староеврейската писменост се получава общ брой 666. Каквато и да е истината, през днешния ден това число 666 се смята за част от сатанинската символика.

Освен числата и избрани животни, съществуват предмети, носещи избрана символика. Огледалото е един от предметите, с които са свързани доста суеверия и вярвания. Ако счупите огледало, ви чака 7 години нещастна обич, се има вяра в доста страни. Прието е, че огледалото е медиатор сред света на живите и на мъртвите. В него най-вече се отразява душата ни. Затова в доста страни, при гибел огледалото на покойника се покрива с одеяло, с цел да „ почива “ душата му, както и тялото му. Друго поверие гласи, че в случай че сложите огледало против входната врата на дома, ще си осигурите фамилно благополучие и триумфи.

Понякога ние несъзнателно вършим избрани действия, следвайки публикувани суеверия:

Бременна жена не би трябвало да подстригва косата си в интервала на бременността, с цел да не „ отреже “ шанса на рожбата си.

В доста страни оризът символизира шанс и благополучие. Произходът на това вярване идва от Китай. Не инцидентно на сватби се хвърля ориз по младоженците. Друга скъпа суровина, изключително в предишното, солта също има своята роля като „ проводник “ на добър шанс. Ако желаете да предпазите своя дом от зли сили, недоразумение и кавги, сложете щипка сол в ъглите на вратите в къщата. Сол се хвърля и зад тила на човек като знак, че тя ще ви пази от врагове и отрицателни сили.

Като щастливи поличби се смятат намирането на подкова, да кацне калинка на ръката ти, да разлееш вино, до момента в който вдигаш тост, да счупиш стъклена чаша.

На неприятен шанс се смята да се спи с краката против вратата. Според поверието по този начин елементарно могат да ти откраднат душата. Не се шие вечерно време, с цел да не си „ зашиете шанса “. Същото важи и за рязането на нокти. Лоша прокоба е да се счупи чаша при повдигане на тост, да станете от леглото заран с левия крайник, да вземете пръстен от ръката на някого непосредствено. Ако спреш да четеш книга, не я оставяй отворена, тъй като тъмните сили ще я четат, а ти ще забравиш какво си прочел към този момент.

Дали в реалност има предмети и дейности, които могат да въздействат на живота и шанса ниверия, главните които в избрани дни да не се шие,, надали ние можем да кажем. Според експерти от време на време мисълта е склонна да въздейства на събитията и протичащото се към нас. Не инцидентно е значима нашата настройка - дали сме положителни и акумулираме позитивна сила в идно събитие, или започваме с прелиминарен скептицизъм.. Във всички случаи е потребно да познаваме главните тълкувания на дадени суеверия, даже и да не имаме вяра на тях, по този метод можем да си разбираем държанието и реакциите на останалите хора край нас.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР