От драсканици по стените на антични сгради през късане на

...
От драсканици по стените на антични сгради през късане на
Коментари Харесай

Не снимай и се облечи - какво държавите забраняват на туристите

От драсканици по стените на антични здания през късане на редки цветя и срутване на скъпи музейни експонати - с увеличението на потока задгранични туристи, които в международен мащаб към този момент надвишават 1 милиарда души годишно, броят на подобен вид произшествия стремглаво нараства. С акциите за туристическа реклама на страните си управляващите са принудени да ползват ограничения по възпиране на чужденците. И до момента в който нормите би трябвало да важат в равна степен както за туристите, по този начин и за локалните хора, напорът на чужденци от време на време постанова за тях да се вкарват специфични забрани.

Не снимай

На път да бъде анулирана е една от най-шокиращите - възбраната за снимане в Узбекистан. До преди дни туристите в страната нямаха право да снимат даже с мобилен телефон нито естествените, нито историческите забележителности на страната, която има четири обекта от международното културно и един от естественото завещание в листата на ЮНЕСКО.

Тези дни обаче президентът Шавкат Мирзиоев разпореди възбраната да бъде отчасти анулирана като издаде Указ за ограниченията за развиване на туризма. Тя ще продължи да важи за някои административни здания, които държавното управление ще отбрани със специфичен лист, който обаче към момента не е подготвен. След като узнаят наличието му, туристите ще могат по-лесно да заобикалят конфликтите с полицейските чиновници, които до момента са ги молели да изтрият фотосите или са ги викали в полицията, описват съветски медии.

И в случай че възбраната в Узбекистан се свързва с режима на ръководство, не подобен е казусът в швейцарското село Бергюн. Местните поданици считат Бергюн за доста хубав и са уверени, че фотоси от почивка, прекарана там, оповестени в обществените медии, биха разстроили хората, които към момента не са го посетили. Действа и алегорична санкция за снимащите в размер на 5 франка.

Не пуши

В края на предходната година Тайланд вкара възбрана за пушене на 24 от най-популярните си плажове, а наказването за нарушителите планува санкция от над 2200 английски паунда и или затвор, заяви английският " Индипендънт ". Решението е взето откакто Службата за морски и крайбрежни запаси разгласи, че десетки хиляди фасове се захвърлят в пясъка. Събраните угарки съставляват към една трета от целия отпадък, хвърлен на пясъка от плажуващите. Като образец се дават 2.5 км от плажа Патонг на Пукет, където от пясъка са извадени 138 хиляди фаса.

Туристическата промишленост способства с към 20% за брутния вътрешен артикул на страната, посрещнала предходната година 35 млн. туристи.

Облечи се

Ограниченията за облеклата на туристите са най-разпространени в историческите градове, съседстващи са курортите. Дубровник в последните години втвърди разпоредбите по отношение на разхождащите се по бански в града чужденци. Първоначално възбраната за влизане, облечен единствено по бански костюм, беше въведена категорично за за църквите, музеите и магазините. Впоследствие се реши в целия Стар град туристите по бански да бъдат глобявани.

Хърватският остров Хвар отиде по-далече в отхвърли си да бъде " дестинация за необятно ползване ". На " Острова на лавандулата " е неразрешено повръщането на обществени места, уринирането в кошчета за отпадък и правенето на секс навън. Глобата за разхождащите се по бански в историческите елементи е 500-600 евро, а за пиещите алкохол - 700 евро.

Знам какво направи предишното лято

По характерен метод е решен въпросът с контрола над кражбите на артефакти в Тайланд. Преди дни туристическите управляващи на страната получили колетна пратка с две тухли, откраднати от локален храм. В писмо на тайски, преведено с автоматизирания преводач на " Google ", екскурзиантът, чиято народност не се загатва, си признал злодеянието и помолил тухлите да бъдат върнати в някой от храмовете, " с цел да си върне спокойствието ". Преди време различен екскурзиант върнал откъслек от скулптура с обяснението, че след кражбата непрекъснато усещал " непознато наличие ", споделя " Дойче веле ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР