От ДПС поискаха парламентът да разгледа предложените от тях промени

...
От ДПС поискаха парламентът да разгледа предложените от тях промени
Коментари Харесай

Рамадан Аталай към „Продължаваме промяната“: Обърнахте всичко на джебчийство

От Движение за права и свободи желаеха Народното събрание да прегледа препоръчаните от тях промени в Закона за енергетиката, само че настояването им беше отхвърлено. По този мотив Рамадан Аталай се обърна към ръководещото болшинство с думите:

„Не мога да схвана какво повече би трябвало да ви предлагаме. Срам ме е, че ви предлагаме да ви подпомогнем, да разберете, че не се краде по този начин. Обърнахте всичко на джебчийство“, разяснява Аталай.

Той прикани: „Дайте да приемем този законопроект, да дадем опция на господин Асен Василев законно да изхарчи към 3 милиарда на всяко тримесечие – в този момент са незаконни“. По думите му в този момент ръководещите взимат от парите на автомагистрала „Хемус“ и не се знае защо ги харчат.

Аталай изиска Народното събрание да прегледа промените с аргумента, че инфлацията е близо 20 %, а облагата на държавните предприятия в енергетиката е над 528 % на АЕЦ „Козлодуй“ и над 720 % на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ). Той уточни, че парите, събрани за първото тримесечие от надпредвидените облаги на държавните предприятия, са над 1 милиарда лв.. По думите му от произвеждане на зелена сила от 100 мегавата предприятията получават в допълнение над 300 млн. за първото тримесечие.

Със законопроекта се предлага основаване на механизъм, посредством който да се усилят приходите във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ и да се продължат стратегиите за подкрепяне на бизнеса и нуждаещите се групи. Предлага се избрани производители да заплащат спомагателна вноска единствено от приходите, осъществени на електроенергийната борса за интервала април 2022 г.- декември 2022 година, като вноска по този механизъм няма да дължат производителите, употребяващи биомаса, въглища и/или природен газ като първично гориво, защото те не са осъществили свръхпечалба, заради високата себестойност на създаваната електрическа енергия, показват вносителите от Движение за права и свободи.

След като предлагането за включване на измененията в Закона за енергетиката беше отхвърлено и при прегласуването, поискано от Рамадан Аталай, ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска от дневния ред да отпадат и измененията в Закона за силата от възобновими източници, които, по думите му, са лобистки. Лобистките закони получават бърза писта в нарушаване на правилника, разяснява той. Предложението на Карадайъ за отпадане на точката обаче не срещна поддръжка в пленарната зала, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР