От доста време се говори, че има неравенство във футболна

...
От доста време се говори, че има неравенство във футболна
Коментари Харесай

Европейската Суперлига - един интересен, но трудно постижим проект

От много време се приказва, че има неравноправие във футболна Европа. Неравенство, което съгласно някои ще се отстрани, когато бъде основан шампионат единствено за най-хубавите.

Идеята за европейска Суперлига започва през 1998 година, когато италианска компания предлага формат, сплотяващ най-силните клубове на Стария континент. Малко по-късно обаче от УЕФА трансформират формата на най-комерсиалния футболен шампионат, с което завършват тематиката. Поне краткотрайно.

Стига се до 2009 година, когато притежателят на " Реал " Мадрид подлага на критика сегашния вид на " Шампионска лига ", като разяснява, че футболното съсловие се нуждае от шампионат, който да подсигурява всяка година присъединяване на най-хубавите. 3 години по-късно Арсен Венгер предвижда, че е въпрос на времe да се сътвори Суперлига, защото най-елитните европейски клубове са съгласни на такъп вид съревнование.

През 2016 година от УЕФА не престават полемиката за евентуалния шампионат, като разновидността, който се разисква, е за 16 тима, разграничени в 2 групи по 8, а тимовете, приключили на първите четири места, ще се класират за четвъртфиналите. Планът обаче не получи изцяло утвърждение, с което като отговор от Централата оповестиха, че Англия, Италия, Испания и Германия ще имат по 4 клуба непосредствено в груповата фаза, което би трансформирало броя на отборите, класиращи се непосредствено, от 22 на 26.

Стигна се и до сегашния спор по тематиката, когато бе препоръчан нов вид. Американският предприемач Стивън Рос предлага модел, включващ 24 непроменящи се отбора, като всички тези тимове ще бъдат от 5-те най-силни шампионати. От " Спортбилд " осведомят, че Рос към този момент е водил диалози с хора от сформира, изразили поддръжката си за модела на Суперлига, която да измести Шампионска лига.

Много хора са срещу концепцията на предприемача, защото той категорично акцентира, че за участващите в шампионата няма да има условие да са покрили изискванията за финансов феърплей.

Ако Суперлигата откри бял свят, то сигурно клубните притежатели ще натиснат УЕФА да анулира правилото за играчите, които са трансферирани в нов клуб през януари, да не могат да играят повече през сезона в Шампионска лига.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР