От досегашните 12 положителни за Омикрон проби половината са били

...
От досегашните 12 положителни за Омикрон проби половината са били
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Вирусът може да мутира към по-слабо патогенен вариант, няма да слагаме ваксина на всеки 3 месеца 


„ От досегашните 12 позитивни за Омикрон проби половината са били на деца и младежи – от 10 до 20 години, другата половина – на хора сред 45 и 65 години “, това сподели пред БНР шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова във връзка новата вълна на ковид, породена от разновидността Омикрон.

В съпоставяне с Делта вълната данните от света демонстрират по-често засягане на децата и дамите, до момента в който първичният, английски вид по-често е засягал мъжете, означи тя.

„ Все отново децата го прекарват леко, не го предават толкоз елементарно и все още се реши, че е добре да посещават учебните заведения. Към момента е вярно това, че те към момента са на учебно заведение. “, прецизира проф. Христова.

По думите ѝ е допустимо да се окаже, че имаме хиляди инфектирани и в това време невисок % приети в болница. Омикрон е у нас, чакат се много повече проби, разясни проф. Христова, съгласно която вълната се задава като лавина и се чака общата заболяемост бързо да се увеличи.

Според разнообразни проучвания един притежател на Омикрон заразява две трети до три четвърти от всички хора, с които е имал контакт, посочи Ива Христова.

Новият вид е доста мощно изменен, само че не предизвиква толкоз тежко заболяване, има съкратен инкубационен интервал и е присъща по-бърза изява на признаците, разясни експертът.

Бустер дозата неведнъж понижава риска и ще ни обезпечи най-малко три месеца успокоение, с цел да преминем през тази вълна, разяснява проф. Ива Христова.

„ Т-клетъчният имунитет е много резистентен на другите разновидности, само че защото с времето спадат антителата, а една бустер доза ги качва в пъти нагоре – 30 съгласно едни изявления, 40 до 50 пъти от горната страна. В същото време е в пъти по-слабо въздействието им върху Омикрон. Това е логиката – с бустер да увеличим антителата, тъй че да имаме съответната отбрана. “

Тъй като вирусът може да мутира към още по-слабо патологичен вид, не може да се приказва, че ще се поставя ваксина на всеки три месеца, посочи проф. Христова.

Данните от Англия демонстрират повишаване на случаите по отношение на оптималните от предходната им вълна пет пъти, само че в това време понижение на смъртността пет пъти по отношение на предходната вълна, означи още Ива Христова.

Христова не предлага да се мерят антителата, тъй като има разболели се и с високи стойности на антителата. По-важно от титрите на антителата е времето, което е минало от преболедуването или имунизирането, уточни тя.

„ Всички, които доказахме с Омикрон, са преди 9 месеца имунизирани. Сигурно са имали още високи титри на антителата, само че времето, което е минало, единствено по себе си постанова бустер. 9 месеца е ужасно доста. (…) Защита имаме, само че Омикрон е прекомерно нападателен с тази своя изменена конструкция. За да го спрем него, ни би трябвало бустер, с цел да вдигне още веднъж, на тавана да постави нашата имунна система, тя е в цялостна бойна подготвеност поради наближаващия зложелател. Когато отмине тази вълна, няма потребност от такова стимулиране. “

Ваксината остава единственото не, само че най-силното ни оръжие. Организъм с готова имунна система няма да бъде инфектиран или в случай че това се случи, ще го прекара доста леко, заключи проф. Христова.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР