От догодина вдигаме двойно парите за клубовете, потвърди спортният министър

...
От догодина вдигаме двойно парите за клубовете, потвърди спортният министър
Коментари Харесай

Красен Кралев: Очакват ни съвсем нови реалности в спорта, имаме план за рестарт

От следващата година подвигаме двойно парите за клубовете, удостовери спортният министър в изявление пред " 24 часа "

- Г-н министър, по кое време ще има още веднъж футбол и спорт?

- Това е много мъчно да се планува. Ситуацията се трансформира всеки ден. Виждате, че на никое място няма извънредно решение. Във Франция няма да има професионален спорт до септември. В Германия и Англия се готвят за възобновяване на шампионатите. Италианците още не за взели решение.
Трябва да сме наясно, че рецесията, която претърпяваме, ще има дълготрайно влияние върху самото ни ежедневие. Ще излезем от нея изцяло изменени. Ще има стопански и обществени последици. В този смисъл спортът не може да бъде нещо друго.
Ще би трябвало да преосмислим всичко, с цел да го приспособяваме към новия свят. Във футбола да вземем за пример е несъмнено, че ще се играе на празни трибуни с месеци. И това ще е много необичайно преживяване, тъй като този спорт се храни и живее от страстите на хората по стадионите.

Спортът загуби доста в тази рецесия. Ако не се доиграят футболните шампионати, загубите ще са за над 7 милиарда евро. От тях 4 са в така наречен пет огромни шампионати.

Една анулация на олимпиадата в Токио ще коства 70 милиарда $ на японската стопанска система. Само отлагането ще коства към 6 милиарда.

Това са суми, които не могат да бъдат подценени толкоз елементарно.

- На този декор по какъв начин стоят нещата в България?

- На първо място желая да подчертая, че поради навременните ограничения, които бяха подхванати от националния щаб, сега стоим доста добре и може да се чака някакво разхлабване в границите на рационалното. Ако се работи безотговорно, може да се стигне до втора вълна. Факт, че в цяла Европа България и Албания са с най-ниска смъртност от болестта, приказва самичък по себе си.

В момента федерациите са обезпечени със средства. Бюджетите са непокътнати. Спестените пари от провалените интернационалните състезия ще бъдат пренасочени за лагери и подготовка. Средствата за заплати и наеми на спортни уреди се изплащат и сега.

Досега над 40 юридически лица от бранша са се възползвали и от мярката 60/40. Половината от тях са клубове.

- Планирате ли някакви промени?

- В системата на българския спорт клубовете са редовно недофинансирани. За 2020 година те получават 6,5 милиона. За 2021 година ще увеличим средствата на 13 милиона или двойно, като системата за систематизиране се резервира. С други думи - всеки клуб ще вземе двойно пари.

Тези, които са наематели въз основата на държавните сдружения като НСБ, “Академика ”, “Сердика спортни парцели ” и са вписани в регистъра на министерството, ще бъдат освободени от два наема. Същото ще важи за басейна “Спартак ” и този в Спортната палата. Редица общини също освободиха клубовете от наеми за прилагане на спортни уреди. Това са действителни стъпки за запазването на българския спорт. Защото всички знаят, че клубовете са тези, които би трябвало да го развиват.

- Премиерът Борисов съобщи, че има проект за рестарт на спорта след излизането от рецесията. Какво планува той?

- Ключовият миг е прекосяването на пика на епидемията. В момента съгласно мен се намираме на плато и в случай че съблюдаваме дисциплинираност и нещата продължат да се развиват по този метод, чакам до десетина дни да почнем да слизаме надолу.

Основните стадии на нашата стратегия са четири. Началото зависи от решението на щаба за анулация на възбраните за прилагане на спортните уреди.

Първият стадий включва проектоолимпийците и професионалните футболни клубове. В идващия втори стадий, който стартира една седмица след първия, стартират спортовете, които се практикуват навън. В третия - тези, които се практикуват на закрито. И в последния стадий се включват децата и юношите от всички спортове.

Имаме подготвеност незабавно да приемем елитните ни спортисти на базите “Белмекен ”, “Спортпалас ”, комплекс “Раковски ” и гребните бази в Кърджали и Пчелина. Персоналът им, както и спортистите ще бъдат тествани за ковид. Ще има цялостна възбрана за влизането на външни лица. Настаняването ще е поединично. Смените на личния състав ще са на 2 седмици. Ще има обезпечен доктор, който да следи за съблюдаване на ограниченията. Храната ще се доставя по специфичен метод.

- Вероятно работата е много по-спокойна в тази обстановка.

- Няма по какъв начин да е умерено. Работата не е серпантина и за секунда. Продължаваме да работим по спортната инфраструктура, което е от първостепенните задания на екипа в министерството. Прави се ремонт на стадиона в Габрово, вършат се зали за бокс и щанги в Русе, ремонт на терена на “Васил Левски ”. Подготвяме публични поръчки за реконструкцията на още 10 спортни обекта, които би трябвало да бъдат приключени тази година. Работим и по програмата за построяването на физкултурните салони в учебните заведения. Работата не е намаляла, а в противен случай. В момента е много по-отговорно. Преди беше много елементарно. А в този момент чакам напълно нова действителност. Нещо, с което не сме се сблъсквали. Изискват се напълно други решения на проблемите.

- Държите ли някаква връзка с федерациите, със спортистите?

- Постоянно. Всеки ден. Всички желаят да упражняват. Няма разлика. Но би трябвало да даваме образец в тази обстановка. Затова се веселя, че имаме такива прелестни образци като Ивет Лалова, националките по художествена гимнастика, Радослав Янков и доста други, които употребяват обществените мрежи, с цел да вдъхват кураж на своите почитатели и почитатели. Българските спортисти още един път демонстрираха, че са на международно равнище.

- Трябва ли да понижим упованията си за олимпиадата в Токио?

- Аз по принцип съм оптимист. Защото знам, че българинът се активизира извънредно добре по време на рецесия. Само вижте какво се случва с даренията, с аплодисментите за лекарите. Тук е времето да благодаря и аз на тези, които са на първа линия 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Те демонстрираха същинската си стойност. А тя е голяма. Само си представям през какво минават всеки един час. Как се борят с нещо, което никой още не схваща.

- Какво е най-голямото предизвикателство съгласно вас?

- На първо място е да свикнем с новото обикновено. Да осъзнаем, че няма по какъв начин да е, както преди. Международни надпревари мъчно ще има до откриването на ваксина или безвреден способ на лекуване.
За мен персонално като някогашен състезател най-трудното ще е за самите състезатели. Тази “почивка ” не е естествена за тях. В момента са на към 20 % от естественото си положение. И ще е голямо предизвикателство да си върнат формата.

В интернационален проект най-трудното е да се напасне календарът. Защото другите страни имат друг метод за битка с пандемията. И се намират в друга фаза на разпространяване на вируса. Ще имат и разнообразни условия за достъп до тяхната територия. Поради това нямам доверие скоро да има възобновяване на интернационалния състезателен календар.

И този проблем ще усложни подготовката на спортистите - изключително след отлагането на олимпиадата. Едните би трябвало да гонят квоти и да възнамеряват два върха във формата си. Тези, които към този момент са спечелили квоти, могат да се съсредоточат единствено върху връх по време на игрите. Но за тях ще има много по-дълъг интервал без надпревари.

- А за футбола?

- Футбол може да се играе, когато може да има още веднъж контакт. Бокс, битка - също. Това не са безконтактни спортове, в които можеш да спазваш обществена отдалеченост. При футбола преди всичко идват тестванията. Защото би трябвало да са чести. И при един положителен групите и на двата тима би трябвало да са под карантина. Това не може да докара до обикновено осъществяване на шампионата.

Иначе би трябвало да се разработят съответни ограничения за провеждането на мачовете. Трябва да има закрепени зони на стадиона за тимовете, съдиите, длъжностните лица, публицистите. Да се съблюдават условия за пътешестване. Да има задоволително място на аварийна пейка с нужната отдалеченост.

Много е значимо да не се форсира подготовката, тъй като това ще докара до голям брой травми. Заради това всички би трябвало да са деликатни.

Наясно съм, че сега футболът и тенисът вършат много съществени стратегии за рестартиране с дейни противоепидемиологични ограничения.

- Какво мислите за опцията за преустановяване на шампионата, както се случи в Белгия, Нидерландия и Франция?

- Това би трябвало да е последната опция. Когато няма различен излаз. Смятам, че такава е позицията и на ФИФА и УЕФА. Връщането на спорта, изключително на футбола, ще има голям резултат върху обществото, върху очакванията на хората, че нещата ще се оправят.
Но ще би трябвало да повторя, че всичко зависи от развиването на ситуацията. Ето, в Германия към този момент водеха подготовка, само че в този момент трябваше да отсрочат всичко. В Китай, където рецесията избухна и по-късно бе овладяна, също не бързат с възобновяването на мачовете.

- В тази връзка за какво бе толкоз дълга инспекцията на БФС във връзка на обвиняванията в непозволено консумиране на държавни средства?

- Просто имаше голям размер от работа. По програмата за най-малките ставаше въпрос за близо 600 клуба. А задачата на инспектората бе да бъде открита връзка с всеки един от тях, с цел да няма по-късно искания, че инспекцията е направена незадълбочено. И съм признателен на хората, че съумяха да свършат голям размер от работа, която изискваше време. От това пристигна забавянето. Сега чакам БФС да одобри резултатите от инспекцията и да върне сумата от 144 000 лв. на министерството.

- Как се оправя с работата новото управление на тотото?

- Доста добре. Все още навлиза в работата, само че към този момент има някои хрумвания, които ще се осъществят в най-скоро време. Направихме измененията за положителното на българския спорт в една нова икономическа обстановка на пазара. Смятам, че в най-скоро време ще има действителни резултати.

- Преди няколко дни министър председателят Бойко Борисов разгласи, че “Левски ” ще го бъде и се работи по въпроса.

- Надявам се “Левски ” да го бъде, само че няма по какъв начин да се разясняват думите на премиера. Факт е, че българският футбол мъчно ще съществува без “Левски ” и ЦСКА. Тези два тима имат голяма маса последователи и се видя по какъв начин падна ползата, когато “червените ” бяха в трета дивизия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР