От догодина ще бъде вдигнат и налогът за електронните цигари

...
От догодина ще бъде вдигнат и налогът за електронните цигари
Коментари Харесай

Възможно ли е кутия цигари да удари 10 лева?

От следващата година ще бъде вдигнат и налогът за електронните цигари с никотин​

От 1 март цигарите нарастват. В идващите четири години цените им гладко ще се усилват. Промяната визира една трета от възрастното население - толкоз са потребителите на тютюневи произведения, демонстрират данните на Националния център по публично здраве и разбори, предава.

Статистиката сочи, че по-голяма част от пушачите у нас са мъже – 40%, а пушачите дами са 38%.

Почти половината изпушват до 10 цигари на ден, над 40% - по една кутия или до 20 цигари. Почти 8 на 100 пушат над 1 кутия дневно.

С по 5% годишно ще нараства акцизът на цигарите. Така всяка година по-евтините ще се подвигат с по 20 стотинки, а по-високият клас - с по към 14.

Елица Христова е пушач. Казва, че нарастването не би я отказало.

„ Ще бъде хубаво да ги откажа, само че предходните нараствания не са ме отказвали. Реално видяно всичко нараства, тъй че тези 20 стотинки мисля, че пушачът няма да го съборят “, споделя тя.

В момента минималният данък на цигарите в Европейският съюз е 90 евро за 1000 къса. Нов план за смяна планува фрапантни нараствания. Ако бъдат признати, минималният данък ще скочи двойно - на 180 евро на 1000 къса, а една кутия ще коства 10 лв..

„ Преди години изглеждаше като безспорен популизъм да кажем минимална заплата от 100 лв., само че те минаха толкоз години че започнахме да се приближаваме. Подобен е дебатът с цените - една кутия ще коства 10 лв., да само че дали ще е след 10 години или след 15 и по какъв начин ще се развият дотогава цените у нас “, разяснява икономистът Петър Ганев.

Според икономисти фрапантни промени не се чакат. Може да има даже кутии, които следващата година да не трансформират цената си. От следващата година ще бъде вдигнат и налогът за електронните цигари с никотин.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР