От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от

...
От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от
Коментари Харесай

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничните

От следващата година работодателите ще заплащат единствено първите два дни от болничния, а най-бедните пенсионери ще получат обществена добавка, с цел да доближат линията на беднотия от 504 лева Това разгласи финансовият министър Асен Василев по-рано в понеделник на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие. Това са част от ограниченията, върху които ръководещите работят за бюджета за 2024 година.

В бюджета за следващата година, по думите на Василев, има политически консенсус за понижаване на болничните, които се заплащат от работодателите от 3 дни на 2 дни.

„ Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно заплащане, а изискването е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ия ден стават 80% и се поема от страната ”, съобщи още финансовият министър, представен от Българска национална телевизия.

За пенсионерите, чиито пенсии са под линията на беднотия следващата година, добавките ще са през общественото подкрепяне, а не през публичното обезпечаване, сподели още Василев.

За бюджет 2023 година, в който минималната работна заплата остава 780 лева, минималните осигуровки се подвигат от 1 август със 70 лева Толкова ще е и втората година от майчинството, разясни още Асен Василев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР