От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940

...
От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940
Коментари Харесай

Минимална работна заплата от 940 лева догодина според министерството на финансите

От следващата година минималната работна заплата се планува да доближи 940 лв. месечно. Това съобщи пред БНР министърът на финансите Росица Велкова.

Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде показана в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за актуалната година, който ще бъде препоръчан на идващия парламент.

През 2025 година индикаторът ще се усили до 1038 лв., а година по-късно – до 1128 лв..

За първи път приходите не са планувани консервативно, изясни още Велкова, само че с цел да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023:

“Единият буфер е да не могат финансовите разноски да бъдат пренасочвани за различен тип разноски и, другият буфер, е 10% ограничение на разноските, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при изискване, че не се нарушава салдото ”, сподели тя.

За първи път от 25 години България има толкоз огромен недостиг в бюджета. Това съобщи в ефира на “Събуди се ” по Нова телевизия някогашния финансов министър и финансист Симеон Дянков. И добави, че чака по-сериозни ограничения от просто “затягане на коланите ”.

По данни на МФ се чака бюджетен недостиг от 7%. Според финансиста обаче той ще е към 9%. Служебното държавно управление заобикаля тематиката за прекъсването на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е по този начин, тъй като държавното управление се опасява бизнесът да не се обърне против кабинета и президентството.

“Там отиват към 13 милиарда лева за година. Това ще е задоволително, с цел да се покрие дефицитът ”, увери финансистът. По думите му има три стъпки, които би трябвало да се подхващат в сегашната рецесия – да се върне 20-процентното Данък добавена стойност за някои артикули и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може огромни групи разноски да се понижат. По думите му няма риск за валутния ръб, само че се отдалечаваме от еврозоната. И добави, че двуцифрената инфлация ще остане най-малко до есента.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР