От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940

...
От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940
Коментари Харесай

Минимална заплата от 940 лв. догодина и 1128 лв. през 2026 г., предлага служебният министър на финансите

От следващата година минималната работна заплата се планува да доближи 940 лв. месечно, сподели пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде показана в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за актуалната година. През 2025 година минималната заплата е възнамерява да се се усили до 1038 лв., а година по-късно - до 1128 лв.. За да бъде признат този бюджет, той би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание. Велкова ще преложи бюджета на идващия парламент, който ще бъде определен на изборите на 2 април.

Минималната работна заплата беше нараснала до 780 лева от 1 януари 2023 година, с решение на служебното държавно управление в последните дни на декември. Повишението беше с 9,9% по отношение на последното, а нарастването на годишна база е с 20%., съгласно Министерски съвет. В края на 48-мото Народно заседание беше въведен механизъм за установяване на минималната работна заплата. Той гласи, че минимална работна заплата за идната година се дефинира до 1 септември на настоящата година в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

За първи път приходите не са планувани консервативно, сподели Велкова. За да се подсигури финансовото министерство, тя ще предложи два буфера в Бюджет 2023. Единият буфер е да не могат финансовите разноски да бъдат пренасочвани за различен тип разноски. Другият буфер, е 10% ограничение на разноските, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при изискване, че не се нарушава салдото, сподели Велкова.

Заедно с новия проектобюджет Министерството на финансите предложи пакет от. С тях би трябвало се вкара налог свръхпечалба и да се отстранен част от антикризисните ограничения.

С пакета промени се предлага връщане на 20% налог добавена стойност (ДДС) за заведенията и фитнесите. Той беше понижен на 9% по време на коронавирус пандемията. С понижен Данък добавена стойност би трябвало да останат единствено хлябът, брашното, детските храни и книгите. 20% ще е Данък добавена стойност и за природния газ и отоплението с парно след 1 юли 2023 година Ще се увеличи и акцизът на електронните цигари вид вейп.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР