От дни на сайта на МОН е публикуван съставът на

...
От дни на сайта на МОН е публикуван съставът на
Коментари Харесай

Фрогоко: Съставът на Комисията по етика на МОН потресе академичния свят

От дни на уеб страницата на МОН е оповестен съставът на по този начин дълго чаканата Комисия по академична нравственос, който потресе радикално целия академичени свят.
Скандал избухна още на извършения Съвет на Ректорите през октомври, където бурни полемики породи въпросът КОЙ тъкмо е предложил тези членове, за какво в състава му от 5 члена са включени двама представители на Софийски университет и нито един на по-малък, за какво предишно отправените оферти от Съвета на ректорите не са зачетени и така нататък.

На всички по този начин отправени въпроси заместник-министърът и изтъкнат атакист – Петър Николов, прочут най-много по това, че е шурей на Йордан Соколов /сменил 3 партии и обединения, изявявайки се даже като парламентарен секретар на Министерски съвет и за който особено беше основан поста на четвърти зам.-министър в МОН, с цел да не остане Атака без покритие и в това министерство/ не съумя да даде никакво свястно пояснение, с изключение на, че изборът в последна сметка си е работа на министъра. Всички оферти, подадени от университети, академии и така нататък изпаднаха в миманса под тежката ръка на пишман-патриота!

За смут на всички обаче, комисията стана факт и се оглавява от международно незнайния професор Венцислав Динчев от Института по археология и музей към Българска академия на науките, чието само достолепие е, че е непосредствен другар на скандалния атакист и експерт по всичко - професор Станилов! За неговата научна активност в регистъра на НАЦИД не се открива нито една обява, а за всички в университетските среди е ясно, че с цел да си член на Комисията по академична нравственос по закон, най-малкото би трябвало да отговаряш на минималните наукометрични индикатори за академично израстване! Явно в МОН са решили да назначат като най-етични политически най-необходимите и комфортни представители на университетските среди, несъобразявайки се със основани от самите тях критерии и закони!

Особено забавно е и наличието в етичната комисия на най-неетичния съгласно неговите прародители, някогашен министър на образованието – проф. Николай Денков. Като длъжностен министър той стана прочут първо с това, че още с идването си се опита да натопи предшественичката си – Меглена Кунева за прекъсването на парите по европейската стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, като в действителност главният проблем, уловен от Брюксел, бе общественият скандал за схемата за източване на пари посредством тъй наречените ромски планове, за които министър Кунева уведоми тогава и прокуратурата, и ДАНС.

Денков обаче „ спести “, че в действителност неговия началник на кабинет – Иван Модев е бил ръководещ шеф и е провел и провел цялата ромска скица, поради която Брюксел ни наложи наказания.

Най-вероятно по етични аргументи един ден преди да напусне поста на длъжностен министър на образованието и науката проф. Денков предложи за разискване Национална пътна карта за научни инфраструктури 2017-2023 година Документът на практиката разпределяше стотици милиони лв. за просвета по европейската оперативна стратегия “Наука и обучение за образован растеж”, като в претекстовете му на никое място не фигурираше какво тъкмо е наложило публикуването му за разискване ден преди министерството да се поеме от новия министър.

Все още се помни и още една от „ етичните “ действия на проф. Денков– опитът му да набеди някогашния образован министър Даниел Вълчев като провинен за нелегално издадените дипломи на Софийски университет,.

Но с цел да бъде обрисуван най-пълно етичният профил на така наречен Комисия по академична нравственос, е задоволително да се показа нейният правист – проф. Дончо Хрусанов! Най-голямото достижение в неговата юридическа процедура несъмнено бе „ патриотичният подарък “ от името на „ Атака “, който той се опита да направи на Кирил Домусчиев, като му спести неустойки за 58 милиона лв. държавни пари поради приватизацията на „ Български морски флот “. Първоначално Арбитражният съд, в чийто състав бе Дончо Хрусанов се произнесе в интерес на Кирил Домусчиев, като разгласи, че било налице „ стопанска нетърпимост “, т.е. поради рецесията БМФ нe могла да извършва посочените в контракта параметри. Впоследствие обаче решението беше анулирано от Върховния касационен съд по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. През ноември 2017-та Върховен касационен съд дефинира, че арбитражът неприемливо е надхвърлил компетенциите си и върна делото, а на 12 юли 2018-та Арбитражният съд към БТПП дефинитивно е прекратил производството.

И тук поражда въпросът: КОЙ уточни като „ ЕТИЧНИ “ тъкмо тези представители на българската академична общественост? С какъв морал, с какво лице те ще преценят етиката на своите сътрудници!!! Не е ли това още един опит на „ Атака “ да разбие една от най-ключовите области на нашия живот!

Борис Дяков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР