От днес зелен сертификат ще се издава и на хората

...
От днес зелен сертификат ще се издава и на хората
Коментари Харесай

От днес зелен сертификат ще се издава и на преболедували Covid

От през днешния ден зелен документ ще се издава и на хората с антитела след преболедуван Covid-19. Лабораториите чакат нараснал интерес към тестванията, само че има опасения че реактивите няма да стигнат, оповестява БНР.

Зеленият документ за антитела ще важи единствено в границите на страната за време от 90 дни. За да се снабди с него, тестваният би трябвало да има антитела след прекаран Covid в избрана стойност - над 150 BAU, разясни Недялко Калъчев - притежател на лаборатории.

" Ние пускаме информацията към НЗИС (Национална здравноинформационна система б. р.), там генерират документа на пациента, ние го взимаме нагледно казано и пускаме на пациента SMS, на който той има линк, с цел да си смъкна на телефона или на компютър този документ. Ако е по-малко обаче от 150 (балоединици) просто няма да има документ ".

От държавната компания „ Информационно обслужване “ са обезпечили опция за издаване на уверение за съществуване на антитела против ковид.

Удостоверението може да бъде изтеглено от интернет портала на Националната здравно-информационна система на адрес www.his.bg. Гражданите би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Национален референтен номер на резултата, който ще бъде получен от лабораторията, направила проучването.

От „ Информационно обслужване “ акцентират, че проучването за антитела би трябвало да е направено след 11 ноември от лаборатория, която е сполучливо интегрирана с Националната здравно-информационна система.

Според Калъчев в идващите дни, а евентуално и седмици се чака голям напор от искащи да се тестват, наред с тези които сега боледуват.

" Ние и сега сме претрупани от работа и има задоволително доста проби и пациенти, които са свързани с болните хора ".

Това може да докара до краткотраен дефицит на реактивите, които се употребяват при обработка на пробите, добави той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР