От днес започват Петровите пости, които се наричат още Апостолски“,

...
От днес започват Петровите пости, които се наричат още Апостолски“,
Коментари Харесай

Започва Петровият пост

От през днешния ден стартират Петровите пости, които се назовават още „ Апостолски “, а преди време – „ Пост за Петдесетница “.

Наречени са по този начин, тъй като пораждат по образеца на апостолите, които, откакто приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

Поради преносимите празници, свързани с Възкресение Христово, Възнесение и Петдесетница, продължителността им е друга. Тази година постът е 17 дни – от 12 до 28 юни.

Петровият пост е по-малко непоколебим и щадящ, в сравнение с Великденският пост. Както през Коледния, по този начин и през Петровия пост се позволява риба (освен в сряда и петък). Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли Петър и Павел се случи в сряда или петък, се позволява риба.

Светите отци поучават да не подхващаме прекомерно тежък пост, вследствие на което или напълно да изоставим въздържанието, или да се възгордеем. Всеки, който е постил, знае, че рационалният пост не изтощава, а носи лекост, вглъбеност, умереност, наслада, непорочност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР