От днес започват Богородичните пости, които продължават две седмици и

...
От днес започват Богородичните пости, които продължават две седмици и
Коментари Харесай

Днес започват Богородичните пости

От през днешния ден стартират Богородичните пости, които не престават две седмици и свършват на 15 август, когато е огромният християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

Богородичният пост е един от четирите многодневни интервала на молитва и самоограничение през годината. В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

На Преображение Господне, 6 август, се позволява риба. Богородичните пости са едни от четирите „ огромни “ поста: Велик пост, Петрови пости, Богородични пости и Коледни пости.

Настоящият пост е по-лек от Великденския, само че е по-строг от Петровите и Коледните пости. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се употребява риба.

На 1 август, когато се означават седемте мъченици братя Макавеи, зетьовете вървят на посетители, с цел да почетат тъста си, да похапнат бабина пита, да пийнат дядово винце.

Според църквата "пост физически без пост нравствен " не способства за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за примирение на плътта и ликвидиране от грехове. Без молитва и смирение, изповед и взимане на причестяване, то се трансформира просто в диета.

Божията майка се уважава като настойничка на фамилията, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник дамите украсяват иконата с цветя, слагат пред нея блага - кърпи, ризи и пари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР