От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на

...
От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на
Коментари Харесай

От днес забравяме за месото - започват Коледните пости

От през днешния ден стартират 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Постът се назовава още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.

През Коледните пости не би трябвало да се ядат храни от скотски генезис - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се използват - без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се позволява риба и вино. Изключение се прави за децата, бременните дами, болните и възрастните хора, на които са позволени мляко и млечни артикули по време на поста.

   

Според духовниците не е толкоз значимо да се съблюдава прецизно физическия пост, а с делата си човек да покаже, че откровено се е разкаял за волните и неволни грехове и да потърси помилван.



Защо се пости

Според църквата същинският пост е тип отчуждаване от злото. Постещият се въздържа от блажна храна с религиозно-нравствена цел. За църквата постите са главният метод да бъде преборен прегрешението, изначално заложен в индивида. Постенето, като приемане единствено на избран тип храна, би трябвало да бъде съчетано и с нравствен пост. Само по този начин душата на индивида ще бъде избавена.

Какво можем да ядем, в случай че постим?

Може да употребявате Коледните пости като опция за пречистване на организма от насъбраните отрови и шлака. Важно е да отбележим, че бременните дами и болните би трябвало авансово да се посъветват с доктор, в случай че желаят да постят.

Църковният пост през първата седмица на Коледните пости повелява да се приема единствено растителна храна с олио, от втората до четвъртата седмица се позволява риба, на шестата седмица – растителни храни с олио, на 25 декември се блажи.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР