От днес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще

...
От днес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще
Коментари Харесай

Започва Коледният пост, ето какво се яде по дни

От през днешния ден стартират 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се назовава още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

През Коледните пости не би трябвало да се ядат храни от скотски генезис - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Изключение се прави за деца, бременни дами, за заболели и възрастни хора, на които са позволени мляко и млечни артикули по време на поста.

Алкохолът също е неразрешен, като се изключи виното. От него може да се използва по една чаша всеки ден, като се изключи сряда и петък. Виното е единственият алкохол, който се позволява по време на поста, защото е знак на Христовата кръв.

На Никулден - 6 декември, постещите може да употребяват риба и вино.

Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия наследник Исус Христос.

Постът обаче не включва единствено ограничавания в хранителния режим. Желаещите да постят би трябвало да се пазят от изричането на неприятни думи, както и от неприятни намерения.

Според духовници не е толкоз значимо да се съблюдава прецизно физическият пост, а човек би трябвало с делата си да покаже, че откровено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси помилван. Свещеници поучават - " постете, поради душата, постът не е диета за намаляване ".

Венчавките са неразрешени от през днешния ден (началото на Коледните пости) до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Светият синод позволява при изключителни случаи енорийските свещеници да правят венчавки от 26 декември до 4 януари, без да желаят авансово позволение от своя митрополит.

В идващите 52 дни до Богоявление ще се вършат единствено цивилен бракове. Протестантските църкви напълно отхвърлят поста. Католическата черква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - единствено в петъчните дни.

Какво се яде по дни:

15 - 22 ноември - съблюдава се непоколебим пост

23 ноември - 19 декември - разрешени са вино, риба и морски блага - като се изключи дните сряда и петък, когато отново се съблюдава непоколебим пост.

20 - 24 декември - още веднъж съблюдаваме непоколебим пост.

В последната нощ означаваме Бъдни вечер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР