От днес започва Светата Четиридесетница или Великият пост. Това е

...
От днес започва Светата Четиридесетница или Великият пост. Това е
Коментари Харесай

Великият пост започва от днес

От през днешния ден стартира Светата Четиридесетница или Великият пост. Това е най-важният интервал от църковната година, в който християните се приготвят духовно и телесно да посрещнат почтено най-големия християнски празник Възкресение Христово - Пасха. Великден е центърът на всички празници на църквата. Честването на Пасхата е разграничено на два интервала: Покаен интервал и Тържествен интервал.

През Великия пост, с изключение на първата и последната седмица, постът се състои в ястие единствено на растителна храна с олио. През първата седмица - тази година от 18 до 22 март се позволява растителна храна без олио. По време на Страстната седмица постът също е непоколебим - растителна храна без олио.

Човек, който се готви за изповед и причестяване, е належащо авансово да посочи с изповедника метода на постене. Който е болен или има хронични болести да се посъветва също с изповедника и лекаря си.

В основата на поста е битката с прегрешението посредством възпиране от храна. Именно въздържанието, на първо място духовно, а не телесното изнемогване на тялото е в центъра на поста, по тази причина всеки би трябвало да съизмери своите сили, своята подготовка и подготвеност да пости с разпоредбите за съблюдаване на постите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР