От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията –

...
От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията –
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица. Велики понеделник е

От през днешния ден стартира Страстната седмица или седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос. Това са дни на примирение, размисъл и непоколебим пост.

Имен ден имат всички, кръстени на цветя, дървета и шубраци

Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, защото на славянски думата „ пристрастеност “ значи страдалчество. Затова седмицата е отдадена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя – на неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове посредством жертва – в страдалчество, болежка и обич, и го демонстрира посредством възкресение.

На Цветница имен ден честват над 360 хиляди българи

На  Велики понеделник  Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се навалица. Храмът за молебствия бил трансфорат в пазарище и в гнева си Божият наследник прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени упътвания, а съгласно църковния канон денят е предназначен за примирение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР