От днес започва Страстната седмица – последната от живота на

...
От днес започва Страстната седмица – последната от живота на
Коментари Харесай

Истории за духа: Отец Илиян за най-тежките дни за християнския свят

От през днешния ден стартира Страстната седмица – последната от живота на Исус Христос. През първите три дни [ърквата напомня последното престояване на Господа в Йерусалим.

Това са дни на примирение, размисъл и непоколебим пост

На Велики понеделник Божият наследник влезнал в Йерусалимския храм и го намерил цялостен с търговци. Обхванат от заветен яд, той ги изгонил, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище. Още за началото на най-тежките дни споделя отец Илиян Алексиев.

Отец Илиян Алексиев Снимка: btvnovinite.bg

„ В този първи ден, когато той влиза в Йерусалим, първото нещо, което прави, е да застане пред менячите на храма и с един камшик да ги изгони и да им обърне банките. В Моисеевото законодателство това е било обвързване – всеки един човек от своето раждане, който изповядва юдаизма, е бил длъжен да отива в храма всяка година и даже най-бедните е трябвало да принасят своите блага. И тъй като са били задължени, менячите са били тези, които са ги чакали на вратата и са употребявали тяхното обвързване.

Снимка: btvnovinite.bg

Има един забавен случай, когато Христос, с наближаването на тези дни, в които желае да отиде в Йерусалим да покаже себе си и там да понесе кръста, дружно са апостолите си минава през едно дърво – смокиня, и пробва от плодовете му. Вижда, че те са горчиви и го проклина в никакъв случай към този момент да не дава плод. Апостолите са учудени. На връщане виждат, че то е в действителност е сухо. Този любящ, обективен милосърден и добър наследник Божи, който е пристигнал при нас дано като арбитър, а като избавител, няколко дни преди този момент, за което е пристигнал, се демонстрира за секунди като обективен арбитър. Дава да се разбере, че всеки, който го следва, не е наложително да бъде избавен, в случай че не предава плод на положителни каузи. Не ябълката, както множеството хора считат, а смокинята е плодът на познаване на положително и зло “, сподели отец Илиян.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР