От днес започва Рождественския пост, който продължава 40 дни и

...
От днес започва Рождественския пост, който продължава 40 дни и
Коментари Харесай

От днес започват Коледните пости

От през днешния ден стартира Рождественския пост, който продължава 40 дни и се съблюдава до 24 декември включително). Коледните пости са последните многодневни пости за годината.

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е разрешено единствено растителна храна и олио (за предпочитане зехтин), през другото време е позволено вино, риба и морски артикули като се изключи сряда и петък, когато отново се съблюдава непоколебим пост. Млечните артикули не са позволени, а рибата и морските артикули се употребяват в някои от дните.

Ето и постите по дати:

15-22 ноември - съблюдава се непоколебим пост

23 ноември - 19 декември - разрешено е вино, риба и морски блага - като се изключи дните сряда и петък, когато отново се съблюдава непоколебим пост.

20- 24 декември - още веднъж съблюдаваме непоколебим пост. В последната нощ означаваме Бъдни вечер

25 декември - към този момент може да се блажи - т.е хапва месо и млечни артикули

Какво да хапваме по време на постите?

Организмът ни има потребност от белтъчини, тъй че изключвайки месото и млечните артикули е нужно да ги заместим с такива от различен генезис. Това са ястия с:

боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, гъби, авокадо, всевъзможен тип кълнове, соеви артикули - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести артикули. Добавете и ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други

По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, който да донесат на организма скъпи витамини и минерали - не забравяйте да включите в менюто ябълки, портокали, киви.

По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праз, тиквата, към момента има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, фасул, които могат да се намерят замразени в множеството магазини.

Почти всички типове макаронени произведения са подобаващи за пости. Все отново обърнете внимание на етикета, дали не е маркирано съществуването на яйца или други скотски артикули.

Зехтинът както знаете има свойствата да почиства организма от насъбраните мазнини, по този начин, че потреблението му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Както стана ясно има дни, в които да се яде риба е разрешено (на Никулден дори задължително). Ето и някои от рибите, които са с най-високо наличие на белтъчни: риба звук, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва.

Незабравяйте и разнобразието от безгръбначини мекотели, който в дните, когато не се съблюдава непоколебим пост са позволени: октоподи, калмари, рапани и миди.

Дори и църквата предлага бременни, заболели и остарели хора да не съблюдават постите. Венчавките са неразрешени от през днешния ден до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР