От днес започва постепенно захлаждане с валежи главно в северните

...
От днес започва постепенно захлаждане с валежи главно в северните
Коментари Харесай

Намираме се в апогея, ще удари ли градушка като яйце, обяви синоптик

От през днешния ден стартира последователно захлаждане с превалявания основно в северните елементи от страната. По-интензивни ще са в Плевен, Велико Търново, Разград, Шумен. Има условия за мощни гръмотевични стихии с градушки.

Това предвижда синоптикът Петър Янков. Той изясни, че в петък температурите сензитивно ще се покачват - приблизително сред 25 и 30 градуса. В западните региони ще бъдат сред 23 и 25 градуса. Интензивни превалявания ще има в централните и в източните елементи от страната. Събота и неделя въздушната маса над Балканите се стабилизира и ще има доста слънце. Температурите ще бъдат сред 29-35 градуса, не се чакат гръмотевични действия. Ще превалява следобяд основно над планините.

Температурите по Беломорието ще са към 37-39 градуса, по нашето Черноморие - 28-29 градуса. Температурата на морската вода у нас ще бъде към 24 градуса, а по Беломорието около 25-26 градуса. 

" Геомагнитната интензивност ще бъде слаба. На Балканите не се чакат внезапни промени на геомагнитното поле ", сподели Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в понеделник и вторник се чакат валежи с гръмотевици следобяд. От сряда стартира изсъхнал интервал с повишение на температурите в четвъртък и петък. В събота още веднъж стартират превалявания при температури към 35 градуса.

" Юли ще бъде по-стабилен. Ще има доста слънце и превалявания под нормите. Юли и август ще бъдат доста сухи. Годината върви доста топло. Намираме се в апогея на интервала на стопляне ", съобщи синоптикът.

След мощната и едра градушката в региона на Велико Търново и Габрово, Янков успокои, че няма заплаха от градови феномени с огромни зърна в София.

На въпрос дали има предпоставки за пожари, той отговори, че с тези превалявания относителната мокрота на въздуха ще се покачва, само че има такива условия при сухото време идната седмица. Синоптикът прикани да се вземат ограничения и да се ограничи паленето на огън.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР