От днес започва нова мярка на Агенцията по заетостта -

...
От днес започва нова мярка на Агенцията по заетостта -
Коментари Харесай

Държавата ще подпомага с 356 лв. месечно украинските бежанци, започнали работа

От през днешния ден стартира нова мярка на Агенцията по заетостта - " Солидарност ", която ще оказва помощ на украинските бежанци, намерили работа у нас.

Проектът се финасира по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " и е на стойност близо 47 милиона лв.. Продължителността му е 3 месеца.

Професионално насочване, поддръжка на работното място, финансова помощ за наем, режийни разноски и интернет в размер на 356 лв. месечно - това са част от опциите за поддръжка на украинските бежанци по плана " Солидарност ". В един от огромните хотели в курорта " Златни пясъци " работят 14 украинци като бармани, камериерки и личен състав в ресторанта. Управителят на хотела споделя, че търсещите работа бежанци с времето стават по-малко. Той към момента не е осведомен с новия план за работа на украинците.

" От вас го узнавам. Ще се поитересувам, ще се поразровим и ще преценим по какъв начин да действаме по-нататък ", сподели пред Българска национална телевизия Тошко Йорданов - шеф на хотел в Златни пясъци.

Альона и Виктория са барманки в хотела близо два месеца.

" Имам малко дете на 6 месеца. Мъжът ми в Украйна в този момент не може да работи, по тази причина започнах да работя, с цел да обезпеча моето дете. Знам за тази стратегия, осведомявам се, чета в интернет. В тези тежки условия е доста значимо и потребно и за нас, и за нашите работодатели ", споделя Альона Тауцкая от Днепър.

" Благодарни сме за работата, която ни дават, удовлетворени сме от колектива. Много значимо за всички ни е да има такива стратегии ", прибавя Виктория Оленич от Виница.

Работодателите също ще получават средства по програмата по една минимална заплата за всеки нает украинец плюс осигуровките, които би трябвало да внесат. За да се възползват от плана, украинците би трябвало да имат краткотрайна протекция и да се записват в Бюрата по труда.

" С този нов план се дава опция за започване на работа на още украински жители, останали в страната, като се чака да бъдат включени в заетостта към 9054 лица. Надяваме се планът да стартира оптимално добре и да е в интерес на двете страни ", разяснява Рени Радева, шеф на Дирекция " Регионална работа по заетостта ", Варна.

Работодателите, които желаят да се включат в план " Солидарност ", могат да подават заявки от през днешния ден на електронната платформа на Агенцията по заетостта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР