От днес започва най-мащабната реформа в градския транспорт в София.

...
От днес започва най-мащабната реформа в градския транспорт в София.
Коментари Харесай

Валидирането в градския транспорт в София вече е задължително


От през днешния ден стартира най-мащабната промяна в градския превоз в София. Пунктовете на ЦГМ към този момент не продават хартиени билети от 1,6 лева Закупените до момента ще могат да се употребяват до края на февруари. На мястото на старите билетчета се появяват електронни билети, които се зареждат в пластмасови карти. Sofia City Card коства 3 лева, а Ultralight – 80 ст. Въпросните носители могат да се пълнят с цифрови билети, които се назовават 30+ и 60+. Първият също коства 1,6 лева и с него могат да се сменят повече от едно транспортно средство, в случай че в последното валидацията на билета е направена до края на 29-та минута след първото чекиране. Пътникът е задължен да валидира и този, и другия нов е-билет във всеки рейс, трамвай или тролей, в който се качи. 

Билетът 60+ коства 2,20 лева и с него могат да се сменят маршрутите в границите на 1 час. Много софиянци към този момент изрекоха неодобрение, изключително от билета 30+, като разясниха, че в техните квартали е невероятно да смениш градския превоз в границите на половин час. 

Хартиени билети ще останат да се продават единствено на касите на метрото против 1,6 лева, като те обаче ще важат единствено за непосредственото пътешестване. Срещу 2 лева водачите в наземния градски превоз също ще продават хартиени билетчета, които също ще важат до слизането от машината.

Както към този момент е известно и е процедура, с изключение на с картите Sofia City Card и Ultralight, пътуващите без абонамент в София могат да се таксуват и с банкова карта или смарт телефон. При струпване на 3 и повече заплащания с банкова карта за един ден новата е-система сама ги оформя като дневна карта с цена от 4 лева.Същата карта от 4 лева може да се купи и от пункт на ЦГМ и в метрото, както и посредством мобилното приложение Mpass. 

Друга нова карта в София е 24-часовата, която коства 6 лева Тя  важи за безграничен брой пътувания с всички типове транспорт в рамките на 24 часа. Срокът й стартира да тече от момента на покупката. Може да се закупи и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ стартира да тече от 00:00 ч. на определената дата и важи до 23:59 ч. на същата. Зарежда се в Sofia City Card или в Ultralight. 

72-часовата карта работи на същия принцип като 24-часовата карта. Цената й е 15 лева. Седмичната карта пък се задейства при пътувания от понеделник до петък, когато пасажерът употребява повече от два билета 30+. Цената й е 20 лева В края на всеки ден те се агрегират като дневна карта от 4 лева Ако заплащанията са били единствено с банкова карта, за събота и неделя пътуващият получава два дни безвъзмездни возения. Единственото изискване е отново да валидира банковата си карта при качване в транспортно средство, като системата няма да му вземе пари по тази причина. 

Както " Сега "  вече писа, от през днешния ден ЦГМ и касите на метрото към този момент не продават и хартиени талони и електронни карти за 10 пътувания против 12 лева. Закупените до момента също ще могат да се употребяват и през 2023 година След това единствената алтернатива на тези транспортни документи за по-рядко пътуващите остават е-билетите по 1,60 лева, което значи повишаване на градския превоз с към 30% за огромна част от софиянци. 

ЦГМ към този момент не продава и месечни карти за 1 наземна линия с цена от 23 лева, когато е поименна, и от 28 лева при анонимна. Закупените до момента също ще важат и през 2023. От центъра разясняват, че най-изгодният вид за замяната на тази карта за 1 линия е разсрочено плащане на годишната карта за всички линии, чийто личен вид е 365 лева Тя към този момент може да се купи на 3 вноски, откакто преди този момент беше допустимо да се заплати на две, само че против оскъпяване. Сега първата вноска е 150 лева, като картата важи 3 месеца, след което се доплаща 120 лева за още три месеца и най-после 100 лева за 6 месеца.

Пак от днес става наложително валидирането на всички типове абонаментни карти незабавно след качване в рейс, трамвай или тролей. В противоположен случай контрольорите ще глобяват с 3 лева, даже документът да е постоянен. Тази санкция е друга от санкцията за неточен пасажер, която е 30 лева От ЦГМ разясняват, че вкарват валидацията от грижа за софиянци, защото тя щяла да съставлява застраховка при пътешестване. От общинското сдружение въпреки всичко дадоха обещание през първите седмици да са снизходителни към пасажерите, които са не запомнили да валидират преводните си документи. 

В градския транспорт вече ще се появят и контрольори без униформа, които ще носят единствено баджове за легитимация. По време на инспекциите валидаторите ще бъдат блокирани. Ще има и контрольори, оборудвани с видеокамери.

И такситата в София нарастват

От през днешния ден цените на такситата в София също се усилват. Минималната става 1,21 лева за километър, като до момента тя бе 1,05 лева.км. Увеличението е с 15 на 100. Минималната нощна цена също се подвига до 1,39 лева км. при досегашна от 1,21 лева.км.

Максималните цени също се усилват с 15%. Дневната става 2,05 лева.км. вместо 1,78 лева, а нощната ще доближи 2,51 лева.км. на фона на 2,19 лева.км. досега. Това е второ нарастване на цените на таксиметровите услуги за година, откакто при започване на 2022 година също имаше такова. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР