От днес започва ловът на диви свине. От Министерството на

...
От днес започва ловът на диви свине. От Министерството на
Коментари Харесай

Откриват ловния сезон на диви свине

От през днешния ден стартира ловът на диви прасета. От Министерството на земеделието и храните оповестяват, че ловът ще бъде позволен три дни седмично вместо два, както беше до момента.

Целта е да се понижи популацията на дивата свиня, която се смята за главен пропагандатор на болестта африканска чума по свинете. Ловуването ще се прави по график, одобрен от шефа на съответното държавно горско или ловно стопанство.
Заради африканската чума в Сливен: Забраняват лова, сечта, брането на билки в инфектираната зона Забраната е в действие до 30 ноември
Независимо, че на доста места популацията е наранена от вируса, напъните за справяне с заболяването при питомните прасета разрешиха да отпаднат част от рестриктивните мерки във връзка с достъпа и ловуването в инфектираните зони.

Над 60 пъти се понижава площта на територията, в която ще важи възбрана за осъществяване на всевъзможни действия, включително и лов, след открит случай на африканска чума.
Ловните сезони към този момент ще зависят от двама министри Това е част от ограниченията за битка с африканската чума
Забранената зона от 200 кв. км се понижава на 3 кв. км. Съгласно новите инструкции се понижава и срокът за възбраната - от 60 на 30 дни. След приключването на първия месец се позволява самостоятелен лов, лов с клопки и лов без кучета, а след приключването на втория месец и колективен лов с кучета.

Определя се инфектирана 200 кв. км зона към открит случай на инфектирано диво прасе. В нея попадат неразрешената повърхност от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв. км се позволява самостоятелен лов, лов с клопки и колективен лов без кучета. Във втората санитарна зона се позволяват всички типове лов на дива свиня.
Найденов: Изборите ще минат, само че африканската чума ще остане с години Той призна, че управляващите са закъснели с дейностите си във връзка с разпространяването на болестта
Всички отстреляни по време на лов диви прасета наложително би трябвало се изследват за вируса, като проучванията са за сметка на БАБХ. До излизане на резултатите от пробите отстреляните диви прасета би трябвало да останат за предпазване в хладилни уреди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР