От днес започва емблематичният празник на Горнооряховския суджук. Прочутият деликатес

...
От днес започва емблематичният празник на Горнооряховския суджук. Прочутият деликатес
Коментари Харесай

Емблематичният празник на суджука разкрива тайните рецепти на старите майстори

От през днешния ден стартира емблематичният празник на Горнооряховския суджук. Прочутият деликатес е прочут в целия свят и измежду малко български артикули, вписани в Европейския указател като предпазено географско напътствие. Това е по този начин, тъй като и до през днешния ден мезето се подготвя по неповторима технология, а достоверният му усет се дължи на климата в града, споделят локалните.

Цели томове описват легендите и историите за възникването на горонооряховският суджук и неговите неповторими вкусови качества и по какъв начин в миналото от вкусно мезе той се трансформирал в един от главните стопански стълбове в града.

" Имаме няколко митове свързани с горнооряховският суджук, едната ни води в 1538 година, когато Рустем Паша идва в Горна Оряховица. Тогава той е мощно обезпокоен, споделя с горнооряховчани, че Султана го вика в Цариград, а в същото време той го вика или за нещо положително или да му отсече главата, тогава му гледат на кафе, и му споделят не се притеснявай положително те чака и по този начин и става, горнооряховчани стават на доста високо равнище и общоизвестен става и горнооряховския суджук! ", описа Теменуга Йорданова, организатор в Исторически музей Горна Оряховица.



Преди няколко години в града подредиха и музейна колекция, отдадена на фамозното мезе.

" В музея на суджука се съхраняват разнообразни майсторски свидетелства, свидетелства за пазаруване на добитък, устав за вътрешния ред на горнооряховската кланница, тези и още доста принадлежности, свързани с приготвянето и обработката на суджука! ", сподели Теменуга Йорданова.

Местните издават, че в действителност тайната на неповторимия усет на суджука се дължи на въздушните течения, които преминат през града.

Текст: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР