От днес започва да работи електронения регистър, в който хората

...
От днес започва да работи електронения регистър, в който хората
Коментари Харесай

От днес можем да запазваме час за ваксинация в пункт по избор

От през днешния ден стартира да работи електронения указател, в който хората могат да си запазят час за слагане на ваксина против COVID-19. Системата ще бъде отворена в 17.00 ч., оповестиха при представянето от " Информационно обслужване ". Модулът на регистрация е вграден, а първата допустима дата за записване ще бъде 11 март. Опциите за избор ще са за до две седмици напред, изясни при представянето на регистъра Ивайло Филипов, началник на " Информационно обслужване ", които го създадоха. Възможностите за опазване на час ще са през 10 минути. От сайта може да се изтегли и бланка за осведомено единодушие, тъй че човек да отиде с попълнени данни и да не губи в допълнение време. Има и опция за отмяна на към този момент резервиран час.

Запазването на час става в няколко стъпки. На първа стъпка се попълнят данните от персоналната карта, като системата автоматизирано ще ревизира за верността на данните, преди да се пристъпи към идната стъпка. Това е метод да се избегне корист с персонални данни на трети лица, включително и с такива на обществени персони.

При втората стъпка всеки ще може да уточни желана ваксина, която желае да му бъде сложена. До момента в системата съществуват следните варианти:

а) - иРНК-ваксини като изпод са изброени Pfizer-BioNTech и Moderna;

б)  аденовирусна ваксина като тук е посочена имунизацията на AstraZeneca;

в) нямам желания. 

На третата стъпка потребителите могат да изберат часови пояс и лечебното заведение, където да бъдат имунизирани. Освен с падащи панели, те ще могат да откриват обитаемото място и на географската карта на България.

След попълване на нужната информация можете да изберете канал за противоположна връзка. Ситемата дава опция за избор по какъв начин да получите малко известие с определените дата и час, като това може да стане по електронната поща или посредством SMS. 

Освен това оттова можете да изтеглите и авансово да попълните своите данни в декларацията за осведомено единодушие, която остава във имунизационните пунктове.

Системата е единствено за имунизационните центрове и не обхваща общопрактикуващите лекари. Тя дава опция за така наречен " електронни зелени коридори " и 24 часа преди датата на определения час, на жителите ще бъде изпращано уведомление по мечтан от тях канал - SMS, имейл и други, с цел да го подсети за часа на имунизацията му. 

Допълнително, всички хора, получили първата доза от имунизациите ще получат служебна регистрация в системата. В случай че са показали мобилен телефон или имейл, те ще получат нотификация на коя дата са записани за втората доза. За имунизацията на Pfizer-BioNTech е 21 дни, а за имунизацията на Moderna е 28 дни. За AstraZeneca интервалът е по-дълъг. 

" Идеята на електронния указател е да можем да предвидим какви са нужните количества ваксини от всеки тип във имунизационните центрове. Когато е непокътнат час, това не е дефинитивно и наложително. Има опция да се откаже този час и да се запише нов. Ако си запишете втори час, автоматизирано се освобождава първият ", разяснява здравният министър проф. Костадин Ангелов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР