От днес за утре не може да се намери нов

...
От днес за утре не може да се намери нов
Коментари Харесай

Преминаването на неруски петрол в рафинерията на Лукойл е възможно

От през днешния ден за на следващия ден не може да се откри нов източник на нефт, само че в случай че бъде даден задоволително дълъг временен интервал от 3-4 месеца – това е изцяло допустимо. Това мнение изрази Пламен Димитров от Българското геополитическо сдружение в предаването " България заран ".

Той изясни, че на притежателя на рафинерията " Лукойл Нефтохим - Бургас " е по-изгодно да работи с съветски нефт, който сега се търгува с отстъпка и е по-евтина суровина.

" Съответно " Лукойл, " като една доста огромна компания, има мощно политическо лоби в България, активира своите поддръжници, които споделят, че не може да се работи без съветския нефт, а дерогацията по този начин или другояче изтича в края на другата година ", сподели Димитров.

От думите му излиза наяве, че предстоящите по-ниски цени на горивата не се случват, както не се случват и по-големите приходи от налози. " Няма кой знае какви изгоди за България от тази дерогация, има изгоди за Русия, която пък е глобена. Очевидно глобите са политически инструмент, те глобяват едно политическо решение на Русия за нападението на Украйна ", акцентира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компанията не се е е възползвала от тази дерогация, тъй че да има по-евтини горива и повече приходи от налози.

" Геополитическият климат е подобен, че съветските нефтопреработвателни компании се изтеглят от Европа ", означи Димитров и даде образец с съветската държавна компания " Роснефт ", която се е отдръпнала от Германия. По думите му има наклонност в Европа " Лукойл " да се освобождава от активите си.

" Токсично е съветското наличие. Самата компания ще търси купувачи за бизнеса си, друг е въпросът дали ще се откри подобен ", добави гостът. Димитров счита, че рафинерията може да работи с неруски нефт и подобен може да се откри от Казахстан и Северна Африка – Либия или Алжир.

" Това, че съветският нефт е много по-евтин от неруския, не носеше огромни изгоди за българските консуматори. Ако се внася петрол от Северна Африка, транспортните разноски ще го оскъпят с 1 % ", смята експертът.

Той назова военното наличие на Русия в Черно море и повторното удължение на периода на провеждано обучение там " военна безочливост "

" Просто тя загражда една зона на картата на Черно море, която в по-голямата част попада в икономическата зона на България, където нашата страна има право да създава естествените благосъстояния – петрол, газ. И сега има дадени концесии за търсене на петрол и газ. Това значи, че те плашат едрия бизнес, който е доста сензитивен към политически риск. Русия има и по-обща цел - да осуети всяка опция за експорт на зърно през Черно море, по тази причина се стреми да подвига напрежението в района ", сподели още Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР