От днес всичко, договорено в Анекса към НРД 2020-2022 за

...
От днес всичко, договорено в Анекса към НРД 2020-2022 за
Коментари Харесай

От днес са в сила по-високите цени за дейност, договорени в Анекса към НРД 2020-2022

От през днешния ден всичко, контрактувано в Анекса към НРД 2020-2022 за медицинските действия, към този момент е в действие. Това стана допустимо с обнародването на Анекса в „ Държавен вестник “.

Припомняме, главната разлика в този анекс по отношение на досегашните е обвързването на цените на клиничните пътеки в лечебните заведения със заплатите, които те ще дават на личния състав си.

Според контрактуваното, цените на клиничните пътеки в болничната помощ се усилват приблизително с 25%, като обаче те ще останат такива и след 1 август 2022 година единствено за лечебните заведения, които обезпечат хонорари от 2000 лева за доктор без компетентност, 1500 лева за здравна сестра и 910 лева за санитар. Това бяха равнищата на възнаграждение, контрактувани в новия, който бе подписан преди месец.

В случай, че в някои лечебни заведения това не стане, те ще работят при 15% нарастване на цени на клинични пътеки, а не при 25%.

Редица лечебни заведения възразиха против обвързването на рамковия контракт и КТД, само че в последна сметка.

След като недоволството тук-там продължи, здравният министър проф. Асена Сербезова прикани да се изчака и да се види по какъв начин ще работят новите договорености. Според нея по-голямата част от лечебните заведения няма да имат проблем да обезпечат такива хонорари на работещите в тях, стига да създадат известно преразпределение. По отношение на общинските лечебни заведения, за които има най-големи опасения, че няма да се оправят, тя разяснява, че огромна част от пътеките, по които те работят,, а също така следва и увеличение на средствата за работа в отдалечени и труднодостъпни региони, които ще помогне на част от тях.

С обнародваните текстове на Анекса можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР